Заради претенции на "Понсстройинженеринг": Община Враца внася над 800 бона парична гаранция

Заради претенции на "Понсстройинженеринг": Община Враца внася над 800 бона парична гаранция Община Враца внася парична гаранция в размер на 843 359.22 лв., съгласно Определение № 52 от 7 февруари тази година на окръжния съд. Парите ще бъдат преведени по сметка на правораздавателната институция. Това реши на свое извънредно заседание местният парламент в града. Поводът е свързан с претенции на „Понсстройинженеринг“ АД. Обявеното в несъстоятелност дружество има претенции за около 8.5 милиона лева към Община Враца.
Средствата за паричната гаранция ще бъдат осигурени от възстановен на 12.01.2023 г. ДДС по приключилия проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“ в размер на 759 063 лв. и собствени данъчни и неданъчни приходи в размер на 84 296 лв. След приключване на спора и решение на съда в полза на Община Враца, паричната гаранция ще бъде възстановена по сметката на кметската администрация.
Предвид социалната значимост и опазване финансовото състояние на Община Враца и с цел спазване срока за внасяне на определената банкова гаранция, на основание чл.60 ал.1, предложение пето от АПК, допуска предварително изпълнение на решението.
Междувременно стана ясно, че „Понсстройинженеринг“ АД дължи към момента на местната администрация над 7 милиона лева, както и над 100 милиона лева към Българска банка за развитие, НАП, „Инвестбанк“ АД, служители и фирми в страната. Дружеството е изпълнител по Етап 2 на Водния цикъл и е отговорно за некачественото изпълнение на строително-ремонтните дейности и наложените неустойки по проекта.
Договорът между Община Враца и „Понсстройинженеринг“ е сключен през 2012 година, като срокът за неговото изпълнение е до началото на 2015 година. В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов е установено, че към декември 2015 година дружеството не е изпълнило и 50% от предвиденото в договора, а реализираните ремонтни дейности са некачествени. След множество срещи и съдебни спорове, Община Враца прекратява договора с дружеството през 2019 година.
През 2022 година Общината прави валидно прихващане – дружеството дължи 7 160 034 лв., местната администрация – 6 679 622 лв. Община Враца своевременно е предприела мерки срещу изпълнителния лист и действията на синдика, като е подаден иск за спиране на изпълнението. Подадени са и сигнали срещу действията на синдика до всички компетентни органи, като целта е да бъде извършена пълна проверка.
14.02.2023, 11:52 часа
630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha