Обръщение на кмета на Вършец по повод 150 години от обесването на Васил Левски

Обръщение на кмета на Вършец по повод 150 години от обесването на Васил Левски Кметът на Община Вършец излезе с обръщение по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата.
Ето какво гласи:
 
Уважаеми жители на община Вършец,
Отново е 19-и февруари, отново се връщаме към онзи трагичен ден, в който гибелта си намира най-святата фигура на Българското възраждане и нашата свобода – Васил Иванов Кунчев – Левски.
Вече 150 години неговият образ не спира да буди възхита, преклонение и чувство на синовна гордост.
Дори и днес, когато живеем в свободна България, той остава нашият най-висок пример за съизмерване и подражание. Безпределно смел, чист, родолюбив, справедлив, честен и скромен, отдал целия си съзнателен живот на майка България – качества, които се нужни във всяка епоха.
“Аз съм посветил себе си на Отечеството…“ – прости думи, които той изпълва с огромно съдържание. Те стават негов път, венец и кръст – негово безсмъртие.
Всичко, което ни е завещал, като думи и дела, и до днес са наше огледало и пример. За да ни напомнят, че във всяка епоха има начини да служиш на Отечеството, да служиш на общественото поле и да си изпълнен с добродетели.
Бесилката стана „към безсмъртието по-прекия път“ и така вече 150 години. Човешката памет е слаба, историята се променя, но образът на Левски остава все така светъл и вдъхновяващ.
Нека пазим паметта му най-вече със собствените си дела и да правим така, че да се изпълва със смисъл неговата мечта за „чиста и света република“!
Поклон!
 
Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община Вършец
19.02.2023, 11:29 часа
531 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha