Съдът забрани юридическата смяна на пола заради "религията и морала"

Съдът забрани юридическата смяна на пола заради "религията и морала" Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални лица. Това прие Общото събрание на Гражданска колегия (ГК) на ВКС в изключително оспорвано тълкувателно решение, обявено във вторник привечер. То бе дългоочаквано и цели да се уеднакви противоречивата съдебната практика в България, която в един случай допуска транссексуалните лица да променят пола в актовете за гражданско състояние, а в други - отказва.
В подкрепа на решението са се подписали 28 съдии от ГК, а на особено мнение са останалите 21 съдии, според които напротив - българското право допуска правна промяна на пола на транссексуален човек, като това трябва да стане при съобразяване на спецификата на всеки конкретен случай и търсенето на баланс между обществените и личните интереси.
Според съдиите на особено мнение е недопустимо еднозначно и недвусмислено по тълкувателен път да се извлича обща, автоматична и еднаква за всички, независимо от конкретните особености, забрана за правна промяна на пола на транссексуалните лица, "каквато в действителност не съществува в обективното материално право" . А доказателство за това е фактът, че вече 30 години - от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) до сега, българските съдилища допускат смяна на пола - при индивидуална преценка на всеки конкретен случай.
При всички случаи от решението не става ясно какво ще се случи занапред с българските граждани, за които вече е допусната юридическа смяна на пола с влязло в сила решение, което изведнъж се оказва в разрез с българското право и с конституционните устои на държавата.
На практика с това решение съдът отрича право, което вече е предоставял, при това позовавайки се не на законово или конституционна забрана, а на религията и морала, които според съда са универсални за цалото общество. Правозащитният адвокат Михаил Екимджиев предрече "серия неизбежни бързи осъдителни решения в Страсбург", както и наказателна процедура на ЕК срещу България (цялото му мнение вижте в карето най-долу). При всички случаи това решение тепърва ще създаде много проблеми и много дискусии, още повече че докато беше изчаквано в продължение на три години бяха спрени всички висящи дела за смяна на пола.
21.02.2023, 14:46 часа
395 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha