Египет връща лятното часово време, за да пести енергия

Египет връща лятното часово време, за да пести енергия Египетското правителство одобри проектозакон за връщане на лятното часово време, съобщи сайтът „Иджиптшън стрийтс“.
Всяка година стрелките на часовниците ще бъдат премествани с един час напред от последния петък на април до последния четвъртък на октомври.
В момента Египет е два часа напред от Координираното универсално време (UTC +2), а при лятното часово време ще бъде три часа напред (UTC +3).
Промяната ще донесе още час слънчева светлина вечер.
Решението е част от усилията на северноафриканската държава да намали потреблението на електроенергия на фона на глобалната криза. Кабинетът обяви плановете си за връщане на лятното часово време миналата година наред с други мерки за пестене на на електричество, включително частично изключване на осветлението на фасадите на правителствените сгради и по улиците.
Лятното часово време е въведено в Египет за първи път през 1988 г., според материал на в. „Ал Ахрам“. Практиката е премахната след свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 г. с мотив, че това е неефективно. През 2014 г. местенето на стрелките отново е въведено и после отменено през 2016 година.
02.03.2023, 15:42 часа
383 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha