Ръст на фишинг атаките: Ето как да се предпазим

Ръст на фишинг атаките: Ето как да се предпазим Ръст на фишинг атаките е регистриран през последните месеци. Все по-често онлайн измамници се опитват да крадат данни или да прокарат зловреден код чрез фиктивни жалби, призовки за дела и други измамни имейли.
В "Денят започва" беше показана фалшива призовка от името на МВР и Интерпол, а експертът по киберсигурност Любомир Тулев даде съвети за безопасност.
"Идеята на измамниците е да могат да създадат легитимност, за да се хванете на въдицата. Един от основните индикатори на фишинг мейла е генералното обръщение, например - "Здравейте!" - нямаме конкретно обръщение по име. На второ място във фишинг мейлите почти винаги имаме прикачен файл, който може да съдържа и зловреден код, който да зарази вашия компютър. Използват се лога на Европол, Интерпол, полицията, имена на различни компании и подписи на различни директори. Всичко това идва, за да създаде представата, че имейлът е легитимен. Много често те целят да създадат усещане за спешност, за да действаме емоционално и първосигнално", каза Тулев.
Много е важно да проверим и домейна, от който е изпратен имейла.
Освен фишинг имейл може да получим и измамен есемес с линк, предупреди Тулев. Тогава е добре да гледаме номера, от който е изпратен есемеса.
"Например, ако отпред има код от чужда държава, няма логика той да е реален. Много често, когато последваме този линк, отиваме в измамна страница, изглеждаща досущ като тази на приложението ви за банкиране и през него могат да откраднат потребителското ви име и парола", предупреди експертът по киберсигурност.
Огромен ръст на кибератаките по света - застраховките за тях скоро може да са недостъпни
Затова съветва, всеки път, когато получите подобен имейл или есемес, да проверите по друг канал написаното в него като се свържете с институцията, от чието име е изпратен.
06.03.2023, 13:20 часа
428 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha