Предизвикват ли инфаркт и инсулт масовите лекарства за настинка и грип

Предизвикват ли инфаркт и инсулт масовите лекарства за настинка и грип Европейската агенция по лекарствата започна преоценка на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. Тя е по настояване на Франция, където вече има установени случаи на хора, използвали такива лекарства, при които се регистрирани сериозни странични ефекти. Резултати се очакват до няколко месеца. Ако рисковете са повече от ползите, е възможно лекарствата да бъдат спрени или изтеглени от аптечната мрежа в целия ЕС.
Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са достъпни и ефективни против настинка. Те се предлагат под различни търговски наименования и могат да бъдат купени без рецепта. Фармацевтите споделят, че медикаменти, които помагат при запушен нос, треска и главоболие, са сред най-търсените. Купуват се без въпроси кое на кого и за какво може да помогне или да навреди.
Псевдоефедринът е активното вещество, което се съдържа в около 10 лекарствени продукта у нас. На пазара е повече от 30 години. „Той има разнообразни действия. Свиването на кръвоносните съдове позволява отбъбване на носната лигавица и намалява носната секреция. Когато се използва при простуда и грип, обикновено се комбинира с парацетамол, ибупрофен и други нестероидни средства. Докато в другата му индикация за лечение на сезонни алергични ринити, той се комбинира с противоалергични лекарства”, обясни д-р Мария Попова, директор на Дирекция „Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания” към ИАЛ.
Наред с доказано полезното си действие обаче, псевдоефедринът крие и рискове. Те се изразяват с намалено кръвоснабдяване на мозъка и потенциално могат да доведат до животозастрашаващи усложнения.
12.03.2023, 14:13 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha