„Тренд”: Пет формации влизат в НС, ПП-ДБ води с под 1% пред ГЕРБ-СДС

„Тренд”: Пет формации влизат в НС, ПП-ДБ води с под 1% пред ГЕРБ-СДС Около един процент е разликата между двете водещи коалиции по-малко от три седмици преди парламентарните избори на 2 април. Към днешна дата преднина имат "Продължаваме промяната - Демократична България" пред основния си конкурент ГЕРБ-СДС.
Това сочи ново социологическо проучване, проведено от изследователския център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Анкетата е направена в периода 6-12 март чрез 1005 ефективни интервюта с пълнолетни граждани в страната.
Резултатите показват подкрепа от 26,5% за ПП-ДБ срещу 25,6% за ГЕРБ-СДС. На трета позиция е ДПС с 13,6%, с лека преднина пред "Възраждане" (12,9%). Още само една партия събира подкрепа над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание - БСП със 7,5%.
"Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата". Новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите", посочват от "Тренд".
Под прага са още "Български възход" (3,6%) и "Има такъв народ" (3,1%). 5.1% от анкетираните пък посочват, че не подкрепят никого. "Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори", коментират от социологическата агенция.47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването на "Тренд" ще бъде между 2,5 млн. и 2,7 млн. гласоподаватели.
16.03.2023, 08:35 часа
868 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha