Значителен спад в цената на тока в Гърция през април

Значителен спад в цената на тока в Гърция през април Гръцката електрическа компания ДЕИ прави значително намаление на тарифите за ток през април, предаде АНА-МПА. 
Цената на електроенергията в Гърция за следващия месец ще бъде 16,5 цента за киловатчас, което е с 15,8 процента по-ниско от цената за март (19,5 цента). През февруари тя е била 19,9 цента.
Тенденцията за намаляване на цените означава съответно драстично ограничаване на държавната субсидия върху тарифите за ток, която се формира всеки месец с цел да се поддържат цените за клиентите на гръцката електрическа компания ДЕИ на стойност от 15-16 цента, т.е. приблизително каквато се планира да бъде цената за април без субсидията.
Намалението на цените се дължи на редица фактори, най-вече на спада на цените на газа на международните пазари въпреки войната в Украйна, поради намаленото търсене и осигуряването на алтернативни източници на доставки от ЕС. В този контекст цената на природния газ на нидерландската борса днес падна под 40 евро за мегаватчас и достигна до 39 евро, което представлява спад от 9 процента. 
В рамките на деня се очаква обявяването на априлските тарифи от всички доставчици в Гърция.
21.03.2023, 13:23 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha