Красен Кръстев: Време е да спрем с опитите и да върнем стабилността в България

Красен Кръстев: Време е да спрем с опитите и да върнем стабилността в България - Вие сте водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Враца, но не за първи път се явявате на избори. С какво тези избори са по-различни от предходните няколко през миналата година?
Всеки един избор, независимо дали парламентарен, или за местна власт, е различен. Различен е и този предсрочен вот, който ще се проведе на 2 април, най-малко защото е петият пореден за по-малко от 3 години. Това е исторически прецедент, а страната ни е в спирала от избори. Изборите водят до следващи избори. От една страна, демократично право е на всеки един български гражданин да избира кой да го управлява и сега по-често се чува неговата дума, но от друга страна, честите предсрочни избори влияят на избирателната активност и гражданска енергия, ограничават възможността за една по-дългосрочна законотворческа дейност и най-важното – водят до загуба на смисъла на политиката. Смисълът на изборите е да произведе резултат, да бъде конституиран действащ парламент и работещо правителство. При една служебна власт, доминираща в последните почти 3 години, парламентарният компонент в управлението на държавата липсва. Затова ГЕРБ – СДС ще направи всичко възможно да състави правителство и да се компенсира времето, пропуснато от гледна точка на осъществяване на законодателни инициативи и реализиране на политики. Смятам, че кабинет по модела „Габровски“ е реалният шанс за стабилна политическа система, поне в следващите 4 години.

- Кампанията ви е под наслов “За стабилна България отново”.  Факт е, че страната ни е в сериозна криза. Обратима ли е кризата наистина и поема ли ГЕРБ-СДС ангажимента да върне спокойствието на хората?
Да, за съжаление, страната ни е в сериозна криза. И тук ще започна с цитат от вчерашния икономически анализ, от който стана ясно, че за първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Ние оставихме в излишък от 1,2 млрд. лева и това го казвам като член на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание. Още нещо важно искам да поясня, удълженият бюджет изтича на 31 март. Следващото Народно събрание трябва да приеме бюджета за 2023 година, при очакван дефицит от около 7%. Служебният министър на финансите изнесе доста тревожни данни за финансовото положение в държавата. За това предупреждавахме още през пролетта на 2022 г. 
Заради неправилната финансова политика, освен това и некомпетентно управление на публичните финанси, в момента бюджетът е в риск.
20 млрд. са изтеглени като външен дълг и са взети от сметките на енергийните държавни дружества. Политиците на Промените изтеглиха дълг, за да разплащат с тях увеличението на пенсиите, да осигурят пари за социални плащания, както и за енергийните компенсации на бизнеса. Държавата харчеше повече от това, което можеше да си осигури като приходи. Сега вероятно ще си поиска да се върнат парите в хазната чрез увеличение на данъците, което вероятно ще застраши бизнеса и ще повиши ръста на сивата икономика. ГЕРБ – СДС няма да допусне да бъдат вдигнати данъците. Корпоративният данък ще остане 10%, защото няма как да позволим бизнесът и заетите в трудоспособна възраст да изплащат некомпетентността на Асен Василев. Това го потвърди и лидерът Борисов. 
ГЕРБ – СДС не само поема ангажимента, но и отговорността да върне предвидимостта на бизнеса и хората, независимо от предизвикателствата и кризите. Важно е решенията да се вземат при една правилна и точна финансова политика, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план и то от избрано правителство от народа, а не назначено служебно. Ние имаме детайлно разписана програма. В нея са набелязани мерки, които трябва да бъдат приложени  при едно правителство на ГЕРБ – СДС.
Те са свързани най-вече с овладяването на инфлацията, контрол от страна на държавата за недопускане на спекулативното нарастване на цените. На първо място –– финансова стабилност, без промяна на данъчната политика, успешно управление на договорените в Плана за възстановяване и  устойчивост мерки, рестарт на европейските програми. Липсата на реализацията на програми и проекти, повечето от които бяха подготвени, забави с години не само развитието на градовете, но и на цели региони. За последните две години, за първи път от началото на членството ни, България е страна донор на ЕС.
Приемането ни в Шенген и Еврозоната са също важни стратегически цели. Така страната ни ще подобри икономическия си растеж, ще разчита и на сътрудничеството на Европейската централна банка. Разбира се, така ще привлечем повече инвестиции и ще подобрим доходите на фирмите и домакинствата. Заедно с това ще се спре обезлюдяването на регионите, също и напускането на млади хора, което е наш основен приоритет. Вие виждате навсякъде, където провеждаме нашите предизборни срещи, че кандидатите сме подкрепени от младежката организация на ГЕРБ, за което съм наистина благодарен. Важно е да задържим младите в страната и да им създадем условия да се развиват кариерно и да работят тук, при техните семейства. 
Поемаме ангажимента Брутния вътрешен продукт в следващите 4 години да нарасне до 240 млрд. лева и с тези параметри, минималната работна заплата да достигне 1500 лева, средната работна заплата – 3000 лева, а средната пенсия да стане 1200 лева. 
Предложили сме подобряване на функционирането на системите на здравеопазването, предстоят реформи и в системата на висшето и професионално образование, съобразени с изискванията на бизнеса и пазара на труда. Така завършващите образователна степен ще бъдат подготвени и мотивирани, с нужните компетенции за добра реализация. 
Важно е да привлечем чрез различни младежки политики отново към пазара на труда незаетите млади хора, които нито се обучават, нито работят. Важни са и реформите в здравеопазването, съдебната реформа и всички тези теми и проблеми, които касаят обществото са значими и изискват правилните политически решения. Ние от ГЕРБ – СДС знаем как се работи в кризи, доказали сме го.

- Посещавате доста места през кампанията и се срещате с много хора. Кои са основните проблеми за тях?
Да, наистина това е може би лесна на пръв поглед кампания, ако няма правителство и след тези избори, в следващата кампания няма да има нужда от агитация. Обществото усеща колко изостанахме за две години, особено в Северозападния регион има много да наваксваме и да се изравним с останалите региони, да не говорим, че трябва да се изравним и по европейските стандарти. Сега хората в срещите си говорят и за високите цени, за спрените ремонти на улици и пътища. Бяха договорени и заложени за изпълнение неотложни ремонти във всички общини, осигурено беше и финансирането. Служебното правителство обаче спира финансирането, пренасочва финансите за други цели и разбира се от това страдат хората. Инфлацията заедно с това обезсмисли повишените пенсии, накара хората да се страхуват за това как ще си издържат семействата. Настояват за стабилно правителство и отговорно управление на държавата, да не ги лъжат с левче от цената на горивата, да не им продават ток на високи цени, да им осигурят нормален стандарт на живот. За съжаление, разликата от миналата година, във всички населени места от общините е огромна. Хората живеят по-зле.

- Какви са приоритетите ви за област Враца?
Развитието на област Враца е основен приоритет в управлението на ГЕРБ през последните 7 години, виждаме, че всичко построено тук е по времето на нашето управление. Сега отново е поставено на първо място развитието на региона. Прави ви впечатление, че дори националната кампания на ГЕРБ – СДС започна от Враца. Във фокуса на тези тенденции сме, заради няколко фактори – имаме отлично работещи кметове на общини и малки населени места, които с грижа за жителите на областта търсят и намират начини да осигурят чиста и добре устроена среда за живот, имаме потенциала, опита и възможностите да превърнем региона в добро място за живеене и имаме доверието на хората - ГЕРБ – СДС е първа политическа сила и на предишния вот събра близо 18 000 гласа. Това недвусмислено показва, че хората искат стабилност. 
Нашите приоритети са доизграждането на скоростния път Видин – Ботевград и стартиране на всички спрени инфраструктурни проекти; повече инвестиции, за да превърнем областта в туристически център и желана дестинация за културно-исторически и планински туризъм; модернизиране и подобряване на спортната инфраструктура; подкрепа на младите чрез включване в различни програми и проекти за заетост и обучение. С подкрепата на държавата и чрез правилната инвестиционна политика, ще настоявам да бъдат привлечени инвеститори, които да открият нови работни места в региона. Единствено ГЕРБ – СДС има правилна политика в сектор „Енергетика“  ще насочим усилия в модернизиране на инфраструктурата на АЕЦ „Козлодуй“. 
Заедно с това ще продължа да подкрепям местни инициативи, различни общественозначими каузи, които са насочени към и за хората. 
Всички тези приоритети са важни и напълно изпълними, само със стабилно правителство, за което хората настояват. 
Тук искам да спомена, че за първи път, ние от ГЕРБ – СДС имаме консолидация  от мерки за управление и развитие на Северозападния регион. Заедно с колегите кандидати за народни представители от Видин – Росица Кирова, Монтана – Ирена Димова, колегата Мартин Харизанов и листата от кандидати за народни представители за област Враца сме обнадеждени, че заедно, като екип с правилните политики ще подобрим стандарта на живот в региона, защото хората го заслужават.

- Защо е важно хората да гласуват на 2 април?
За да постигнем всички посочени цели, е необходимо доверието и подкрепата на хората. С промените в избирателния кодекс, възстановихме правото на всеки избирател да гласува и машинно, и с хартия. По последни проучвания, тези промени ще накарат близо 300 000 души да отидат до урните в цялата страна. Нашето разбиране е, че изборът на всеки български гражданин трябва да бъде уважаван, а не неглижиран и обиждан. Трябва да изведем обществения разговор на нивото на идеите, програмите и националните цели. Затова е важно хората да гласуват и да изразят свободно своя избор. Важно е, за да бъде създадено правителство и България да се върне на пътя на развитието си.

Важно е да гласуват с номер 2 – за ГЕРБ – СДС. За стабилна България Отново.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
21.03.2023, 13:30 часа
1316 1
Коментари

piko

21.03.2023, 16:46 часа
ха ха ха
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha