В Световния ден на поезията в Мездра се състоя Пролетно литературно четене /снимки/

В Световния ден на поезията в Мездра се състоя Пролетно литературно четене /снимки/ В Световния ден на поезията, който се отбелязва на 21 март, в Мездра се състоя литературно четене под наслов „Развигорът ми нашепва разцъфтели думи…“. Организатор на събитието беше Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“, а домакин - Читалищната библиотека. 
По повод настъпването на пролетта и World Poetry Day, чието мото тази година е известният стих от френския поет Шарл Бодлер „Винаги бъди поет, дори в прозата“, автори от различни поколения представиха пред колегите си по перо свои лирични и белетристични творби, вдъхновени от най-цветния годишен сезон. 
В началото присъстващите почетоха паметта на Цветана Лилова (1935-2023 г.), дългогодишен член на Литературния клуб, която почина наскоро. 
Вечерта на изящната словесност беше открита с избрани откъси от текстове на шлагерни български естрадни песни, посветени на пролетта, които бяха прочетени от участниците в четенето. Сред текстовете, които прозвучаха, бяха откъси от евъргрийни на Лили Иванова, Мария Нейкова, Паша Христова, Мими Иванова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Петя Буюклиева, Мустафа Чаушев, Асен Гаргов, Георги Христов и др. 
Свои авторски произведения в мерена и немерена реч прочетоха Светла Дамяновска (разказа „Мила родна картинка от XXI век“), Кирил Радовенски (белетристичната миниатюра „Кръговрат“), Йото Йотов (стиховете за деца „Носталгия“ и „Пролет“), Надежда Нинова („Пролетна омая“), Даринка Цонкова („Нарисувах пролетта“ и „Пролет е“), Румяна Легярска („Тя“ и „Пролетни закачки“), Тодорка Василева („Защо дойде пролетта“), Рени Митева („Пролет“) и Павлина Русева („В очакване“ и „Пролет“). 
Следващата проява, организирана от Литературен клуб ‚Христо Ботев“, е на 6 април (четвъртък), когато от 17:30 часа в Читалищната библиотека ще бъде представена дебютната книга със стихове за деца на Йото Йотов „Палавият Ванко, Шаро, Маца Писана, Кума Лиса и останалите…“. 
*Забележка: Провеждан всяка година на 21 март, Световният ден на поезията отбелязва една от най-ценните форми на културно и езиково изразяване и идентичност на човечеството. Практикувана през цялата история - във всяка култура и на всеки континент - поезията говори за нашата обща човечност и нашите споделени ценности, превръщайки най-простите стихотворения в мощен катализатор за диалог и мир. 
ЮНЕСКО за първи път приема 21 март като Световен ден на поезията по време на своята 30-та Генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел подкрепа на езиковото многообразие чрез поетично изразяване и увеличаване на възможността за изслушване на застрашените езици. 
Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, съживяване на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите. Тъй като поезията продължава да обединява хората от различни континенти, всички са поканени да се присъединят. 
22.03.2023, 12:08 часа
461 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha