Сенчестите милионери: Къде изчезна най-богатият по морето – Чочо Несебърския?

Сенчестите милионери: Къде изчезна най-богатият по морето – Чочо Несебърския? Соченият като най-богатият по Черноморието Чавдар Александров е поредният жител на Дубай, чийто бизнес у нас се срутил след години охолен живот под чадъра на всички правителства.
Това показа проверка на „Филтър“ за актуалното състояние на плейбоя и крупен строител от близкото минало. Днес фирмите му за строителство и недвижими имоти са в ликвидация, несъстоятелност или са продадени на други бизнесмени.
В последните години има оскъдна информация за Чавдар Александров. Една от реките му изяви е свързана с любимия му спорт – ветроходството. Той беше и шеф на федерацията, но откакто живее в Дубай, се е оттеглил и от този пост.
Богатата страна от Обединените арабски емирства вече приюти Васил Божков, който е най-видният изгнаник по принуда там. След краха на хазартната му империя и 19-те обвинения Дубай отказа да го екстрадира и не позволява да бъде разпитан от следователите там.
Причината е, че Божков има инвестиции за милиони, които му дават защита. В Дубай са и босовете на криптогрупировката „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев. Те бяха обявени за издирване през януари, след като прокуратурата, следствието и ДАНО удариха офисите им у нас по мащабно разследване за пране на пари и измами. В Дубай са още много видни представи-тели на бизнеса, престъпния свят и олигархията, а Чочо Александров е един от многото българи, които предпочитат лукса на екзотичната арабска държава.
Дали развива печеливш бизнес там, източниците на „Филтър“ не знаят, но бил в обкръжението на мощни бизнесмени от други държави, на които помагал. Връщал се в България изключително рядко. В родния му Несебър и близкия курорт Слънчев бряг от години не са го виждали да парадира с богатство, както в миналото.
А само допреди няколко години Чочо Александров беше известен с това, че има суперлуксозно ламборгини и 6 яхти, една от които струва близо 20 милиона лева. Собственик на много хотели по морето и недвижими имоти в Несебър, Слънчев бряг и София.
На пищните партита по морето негови гостенки са Ивайла Бакалова, Таня Боева, Елена Станулова и много други красавици. Една от любимите дестинации на плейбоя беше Сен Тропе, където имение имат и други новобогаташи, като Владислав Горанов, например.
Но всичко това остава в миналото, а настоящото е неизвестно за широката публика, скрито зад тайната на Дубай.
Александров се появява на бизнес небосклона през 1998 година в смутните времена на правителството на Иван Костов. Тогава регистрира основната си строителна компания „Александров Груп“.
Всъщност и дотогава той е заможен човек. Баща му Александър е част от каймака на обществото. Но истинският възход на Чочо Несебърския, както го наричат местните, е свързван с групировката ВИС-2 и близостта на симпатичния млад мъж до боса Георги Илиев.
Чавдар Александров започва да строи ударно хотели и затворени комплекси в Слънчев бряг, след което ги продава. Въпреки мащабната му дейност обаче остава загадка как поддържа луксозния си начин на живот.
Един от бизнесите, с които Чочо Александров блестеше сред родните олигарси, беше авиокомпанията му.
Малко богаташи у нас могат да се похвалят с частни самолети – Васил Божков, Цветан Василев и още няколко, но общо се броят на пръстите на едната ръка. А тези с частни авиокомпании са още по-малко. Преди повече от 10 години например Николай Банев и Ветко Арабаджиев се опитаха да пробият в този бизнес и създадоха обща компания. Малко след това се скараха, а мнозина твърдят, че е точно заради бизнеса със самолети, в който първоначално се инвестират десетки милиони.
Истината за авиобизнеса на Чочо Александров е публикувана в молба до Окръжния съд в Бургас за откриване на производство по несъстоятелност, фирмата е основана през 2007 година.
Купен е самолет с кредит.
От 2012 година обаче фирмата няма дейност. Натрупаните загуби са за над 10 милиона лева. За изплащане на вноските по кредитите отново са ползвани заеми, които не са върнати.
В досието на Чочо Александров има и обвинение за побой от 2015 година, а изходът на делото е неизвестен и до днес. На 29 април същата година Александров е навикан в Районното управление в Несебър и остава там няколко часа. Връчват му обвинение и му налагат мярка за неотклонение „подписка“.
Причината е нападение над собственик на заведение за бързо хранене. Чочо и и гардовете му (по това веем ползва 30 силоваци, б.а.) се нахвърлят с юмруци и ритници върху 28-годишния Димитър Янков в комплекса „Съни дей 3“ на Слънчев бряг. Янков от 8 години наемал апартаменти в комплекса, построен от бияча му Чочо Александров.
Настанявал там сезонни работници, които се трудели в заведенията му за бързо хранене от май до септември. Апартаментите били купени от ирландец и българин. Един ден Янков отишъл да почисти жилищата, но не успял да влезе – патроните на бравите били сменени.
След това управителят на комплекса го насочил към служителка на Чавдар , Александров. Когато Янков пристигнал, Александров нахлул с бодигардовете си. Един от тях е криминално проявеният и задържан за дрога и рекет Калин Кирязов – Малкия Киряз.
„Апартаментите мога да ги давам под наем само аз“, изсъскал Чавдар Александров и заедно с мутрите нападнали човека. След побоя Янков се свлякъл безпомощен на земята, а негов приятел повикал полиция.
Като всеки замесен в голям бизнес Чавдар Александров има сложни отношения с конкурентите си и с мафията по морето. Освен на братя Диневи Александров е дългогодишен враг на бизнесмена и председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, който беше убит през 2007 година в Бургас, а империята му наследи синът му Пейко. Янков беше особено близък с Димитър Желязков – Митьо Очите.
Несебърският наркобос остана лоялен на фамилията на богаташите и след като влезе в затвора и се озова на свобода през 2012 година. Тогава той стана ударник на Пейко Янков, а двамата и до днес са подсъдими за изнудване по дело на закритата Специализирана прокуратура.
22.03.2023, 20:29 часа
2074 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha