Най-много заболели от туберкулоза у нас има в област Враца

Най-много заболели от туберкулоза у нас има в област Враца В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.
Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г., но в в област Враца е 20,3, в област Сливен – 16,4, в област Пловдив – 14,6, в област Ямбол – 13,7, в София област – 13,4, в област Велико Търново – 12,2, в област Благоевград – 12, в област Русе – 11,8, в област Стара Загора – 11,6, в област Силистра – 11,2, в област Габрово – 10,4, в област Разград – 1, показват данните.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.
Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна. 
Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis  - причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.
24.03.2023, 15:43 часа
648 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha