Пожар под руините на срутила се сграда в Марсилия възпрепятства спасителните дейности

Пожар под руините на срутила се сграда в Марсилия възпрепятства спасителните дейности Жилищна сграда във френския пристанищен град Марсилия се срути тази нощ при силна експлозия, последвана от пожар дълбоко в руините, който възпрепятства спасителните дейности, съобщи Асошиейтед прес.
Повече от шест часа след срутването на пететажната сграда, която се срина малко преди 01:00 ч. местно време, все още не е известно дали има загинали под отломките.
"Опитваме се да потушим пожара, като същевременно запазим живота на предполагаемите жертви под развалините", заяви командирът на пожарната в Марсилия. Силната горещина не позволява изпращането на екипи с кучета за търсене, добави той.
Повече от 100 пожарникари се опитват да потушат пламъците под огромни купчини отломки в бавна и деликатна операция, целяща да запази пожарникарите в безопасност и да се опита да не навреди на хората, които са потенциално заклещени отдолу, отбелязва АП.
"Пожарникарите преценяват минута по минута най-добрия начин за потушаване на пожара", заяви кметът на Марсилия Беноа Паян на брифинг по телевизията. "Трябва да сме подготвени, че ще има жертви", добави той.
Две съседни сгради са частично разрушени, а една е застрашена от срутване, което създава допълнителни затруднения. Жителите са били евакуирани, а шестима от тях са настанени в болница, заяви Паян.
Срутената сграда се намира в стар квартал в центъра на Марсилия - вторият по големина град във Франция. Шумът от експлозията и последвалото срутване се е разнесъл и в близките квартали. Улиците около сградата бяха блокирани.
Взривът е "вероятната" причина за срутването на сградата, заяви кметът на Марсилия, но подчерта, че разследването ще определи какво в крайна сметка е причинило експлозията.
Очаква се по-късно днес на мястото на инцидента да пристигне френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.
09.04.2023, 13:26 часа
432 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha