Христо Казанджиев: Разширяването на газохранилището в Чирен няма да намали цената на природния газ

Христо Казанджиев: Разширяването на газохранилището в Чирен няма да намали цената на природния газ Разширяването на газохранилището в Чирен няма да повлияе в голяма степен на цената на природния газ. Тя може да се понижи, ако се развие търсенето и добивът на природен газ в България.
Все още не е установена причината за загубите на над 350 млн. кубически метра природен газ между 1991 и 1999 г. Затова находището работи с понижено налягане. Без решаване на този проблем ще има големи загуби. Това каза Христо Казанджиев, енергиен експерт.
Според него разширяването дава възможност за осигуряване сигурността на доставките през зимния период.
"Целта му е да балансира сезонната неравномерност при потреблението на природен газ. Идеята е да се предоставят услуги за съхранение и на чужди контрагенти. Ако при нагнетяване в Чирен се купува евтин втечнен газ, който да се предоставя през зимата, може и да окаже влияние на цената, но това е ограничена възможност. Безпокойство буди това, че има смяна на изпълнителя на разширението. Последният не изпълнява нужното, в това число и подизпълнителните. Проблем е херметичността на сондажите, 7 броя носят риск за нормалното му функциониране", предупреди той.
По думите му цената на спот пазара обхваща много малък сегмент от потребителите на природен газ - основно за балансиране на системата.
"Основното количество идва по дългосрочни договори. Цената на природния газ у нас е формирана въз основа на международни доставчици", категоричен е Казанджиев.
10.04.2023, 11:47 часа
801 1
Коментари

10.04.2023, 11:55 часа
И водата от кладенците от Криводол до Баница ще гори! Нека всеки да си има газ в герана.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha