Увеличават медиаторите за ромска интеграция в Монтана и Бойчиновци

Увеличават медиаторите за ромска интеграция в Монтана и Бойчиновци За 2000 души от ромските квартали в Монтана и Бойчиновци ще бъдат осигурени безплатни медицински прегледи, ще бъдат организирани 5 бюра за подпомагане на ромските общности и назначени 4-ма медиатори.
Тематични обучения за квалификация, летни училища, срещи и други форми за ромската интеграция са планирани в проект „Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци”, съобщи на пресконференция ръководителят му Божидар Георгиев. 
Проектът стартира преди една година и е насочен към 8500 души от ромските квартали в двете общини. Изпълнява се по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Безвъзмездното финансиране е в размер на 735 970 евро. Срокът на приключване е 30 април 2025 година. 
Основната цел на проекта е да подобри живота на хората от ромски етнос като бъде подобрен достъпът до здравни, социални и образователни услуги, преодолени на сегрегацията, дискриминацията и са създадени трайни модели за включване на ромите в управлението на местната общност.
Досега е направено проучване сред населението в двете общини. Анкетирани са 2600 души, за да се анализират от една страна нагласите на мнозинството към ромите и от друга проблемите в самата общност. Резултатите бяха коментирани най-общо. Те показват все още ниско ниво на образованост на хората в ромските квартали, труден достъп до медицински услуги, профилактични прегледи, високи нива на безработица, дискриминация не само извън кварталите, но и между различните групи, прослойки, вътре в тях, слабо участие в управлението. 
11.04.2023, 16:01 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha