Норвегия изгони 15 руски дипломати

Норвегия изгони 15 руски дипломати Министерството на външните работи на Норвегия заяви в четвъртък, че е обявило 15 служители на руското посолство в Осло за "нежелани", добавяйки, че те са служители на разузнаването, работещи под прикритието на дипломатически позиции.
"Решението на правителството е в отговор на променената ситуация със сигурността в Европа, която доведе до повишена разузнавателна заплаха от Русия", се казва в изявление на външното министерство.
Руското посолство в Осло не беше открито за коментар, след запитване на Ройтерс.
Припомняме, че на 13 февруари министърът на отбраната на Норвегия Бьорн Арилд Грам заяви, че Русия е основната заплаха за сигурността на цяла Европа и ще остане такава за дълго време.
"Русия днес представлява най-голямата заплаха за норвежката и европейската сигурност и конфронтацията със Запада ще бъде дълготрайна", каза тогава Бьорн Арилд Грам.
Грам направи своето изявление, след като правителството получи годишните оценки на заплахите от трите служби за сигурност на Норвегия: вътрешното и външното разузнаване и Норвежкия орган за национална сигурност или NSM.
13.04.2023, 15:45 часа
478 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha