Италия ще раздава безплатно противозачатъчни хапчета на всички жени

Италия ще раздава безплатно противозачатъчни хапчета на всички жени Жените от всички възрасти в Италия ще могат да получават от сега нататък безплатно противозачатъчните хапчета. Това става възможно, след като Комитетът по цените към Агенцията по лекарствата одобри реформа в тази сфера. Тя предвижда още и жените на Апенините да получават гратис и PrEP, профилактичното хапче, предпазващо от инфектиране с ХИВ, вируса на СПИН.
За Италия това е равносилно на двойна революция в сферата на здравеопазването на жените. В някои области на Ботуша здравните служби вече предвиждаха безплатното предоставяне на тези медикаменти, но само за момичета до 25 години или за безработни. Сега препаратите ще се дават на всички, без разлика на възраст и финансово положение. Всичко това ще струва на държавата 140 млн.евро годишно.
Много жени досега не употребяваха противозачатъчното хапче, просто защото не можеха да си го позволят. На Апенините една опаковка струва между 10 и 25 евро.
Втората „революция”, свързана с безплатното предоставяне на хапчето PrEP, нарежда Италия до Франция, Германия, Испания и Англия, където това се прави. Този медикамент ще се дава на жените от рискови категории само в специализираните за това центрове. В момента това хапче струва 60 евро на месец. Андреа Фори от болницата „Сако” в Милано казва пред в.”Кориере дела сера”, че новата мярка ще означава спестяване на пари за националното здравеопазване, защото лечението на серопозитивен е много по-скъпо. Ако хапчето се използва правилно, то може да доведе до 100% предотвратяване от инфектиране с ХИВ–вируса. За държавния бюджет безплатното предоставяне на това хапче означава сметка от няколко стотин хиляди евро годишно.
22.04.2023, 14:25 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha