КНСБ скочи срещу орязването на пенсии и заплати

КНСБ скочи срещу орязването на пенсии и заплати КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Това каза за БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци.
В предложения бюджет ние не виждаме политика по доходите. Ние ще работим за увеличаване на работните заплати и за една устойчива политика по доходите, каза тя.
В началото на следващия месец от КНСБ ще предложат вариант за балансиран бюджет с гарантирани приходи за пенсии и заплати и увеличаване на някои данъци.
По думите на Виолета Иванова има достатъчно буфери, които могат да доведат за балансиране на бюджета.
"При този ръст на цените ние не можем да допуснем, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени от 1 юли. Същото се отнася и за разходната част по работните заплати. Има достатъчни буфери, които могат да балансират бюджета, възстановяване на ДДС, увеличаване на корпоративния данък на 15%", поясни експертът.
Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева.
25.04.2023, 14:41 часа
614 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha