Хиляди се събраха на Фестивал на чипровския килим

Хиляди се събраха на Фестивал на чипровския килим За 8-ми път Чипровци събира гости и етнографи от цялата страна, за да покаже най-голямото си богатство – чипровския килим.
Празникът започна с демонстрация на известни местни майсторки на килими на централния площад.  Най-малките граждани на общината изнесоха концерт.
„Горди сме, че традицията на чипровските  килими е вписана в листата на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство на човечеството”, отбеляза в приветствието си към гражданите и гостите кметът Пламен Петков.
Официалните гости, сред които бе и областният управител Валери Димитров, посетиха Историческия музей за лекцията  „Символика на Канатицата”. Древният символ, познат на народите в Южна Америка, Канада, Арабския полуостров, Балканите и дори на племето Зулу, обединява женското и мъжкото начало, означава „светлина” и показва как се ражда и оцелява живота.
Празникът продължава три дни. Програмата днес включва кулинарно-музикално шоу с Ана Мария и Иван Звездев, спектакълът "Разкажи ми, бабо", фолклорни концерти, а в 21 часа на сцената ще излязат рок група "Конкурент".
30.04.2023, 09:30 часа
1198 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha