Ето кои са дните през май, на които, ако работим, трябва да ни платят поне двойно

Ето кои са дните през май, на които, ако работим, трябва да ни платят поне двойно Май традиционно е един от месеците с най-много почивни дни и официални празници през годината. Ко­га­то ра­бо­та­та на офи­ци­а­лен праз­ник е из­вън гра­фи­ка на ра­бот­но­то вре­ме, тя пред­с­тав­ля­ва из­вън­ре­ден труд и се заплаща от­дел­но не по-мал­ко от двоен надник.
Още първият ден от него (1 май) е почивен в чест на Международния ден на труда, който е официален празник у нас от 1945 г. Това е и първият ден тази година, на който ако работите ще трябва да получите двоен надник от работодателя си по кодекса на труда. 
Следващата работна седмица също е с ден по-къса - Гергьовден (6 май) се пада в събота, заради което за почивен е обявен 8 май, понеделник, така че това е денят, в който трябва да получите двойно възнаграждение.  
Денят на славянската просвета и култура 24 май (сряда), също е неработен. 
При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени дни, винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано.
30.04.2023, 13:25 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha