Сръбският премиер обвини социалните мрежи за масовите стрелби

Сръбският премиер обвини социалните мрежи за масовите стрелби Активизацията на насилие и последните две стрелби в Сърбия, които се превърнаха в масови убийства са "последица от времената, в които живеем", коментира пред Ен1 сръбската премиерка Ана Бърнабич. Тя отбеляза, че в социалните мрежи, а и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а „поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят“.
Тази сряда 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени още шест деца и учителка. 
На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.
Опозиционни партии и движения свикаха в понеделник протест срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица.
Сръбският премиер обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството.
Бърнабич коментира пред телевизия „Хепи“, че когато в други държави станат подобни масови убийства, „никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството“.
„Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?“, попита реторично Бърнабич.
Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.
Опозицията иска още и забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия.
07.05.2023, 15:13 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha