Финансист: Временно намалените ДДС ставки трябва да се върнат, това са 500 милиона лева

Финансист: Временно намалените ДДС ставки трябва да се върнат, това са 500 милиона лева Похвално е, че всички търсят инструменти, с които да свалят дефицита в бюджета, но той сам по себе си не е нещо проблематично. Проблематично е, че се губи равновесната точка в бюджета и дългосрочно можем да имаме структурни дефицити, поради това, че непрекъснато увеличаваме разходите, а няма някаква перспектива да растат приходите. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Цветомир Николов.
Приходната част е силно подценена. Има параметри от бюджета, при които очакванията са силно занижени. Перспективите са да имаме значително по-голям ръст на приходите, отколкото са заложили, особено в конкретни данъци.
Проблемите с разходната част са свързани с капиталовата програма със силно завишени проекти, които никога не се реализират на време. Има особени проблеми и с бюджетните трансфери - към общините, държавното и обществено осигуряване и НЗОК. Това са основните структурни проблеми на бюджета. Последните две пера трябва да се издържат сами, а виждаме голямо дофинансиране там.
България е една от държавите с най-нисък корпоративен данък в ЕС. Очакванията бяха той да породи някакъв икономически ръст и да увеличи инвестициите, но това не го наблюдаваме в мащаба, който ни се иска. Но предложението за увеличаването му крие рискове, тъй като навлизаме в рецесия и не се очаква печалбите да растат, а точно обратното.
Временно намалените ДДС ставки трябва да се върнат, тъй като това са 500 млн. лв. приходи в хазната.
09.05.2023, 14:06 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha