Уникално дарение! СУ „Христо Ботев“-Враца вече притежава пръстена и меча на кан Кубрат

Уникално дарение! СУ „Христо Ботев“-Враца вече притежава пръстена и меча на кан Кубрат Копия на пръстена и меча на кан Кубрат вече са част от експозицията на кабинета по история на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца. Ценните реликви бяха дарени от проф. Иван Гаврилов, началник на клиниката по гръдна хирургия в СБАЛ по онкология – София.
зтъкнатият лекар посети просветното средище по повод 11 май – ден на светите равноапостоли Кирил и Методий. Той бе посрещнат тържествено и приветстван от директора Виктор Кръстев, ръководството и възпитаниците на училището. Проф. Гаврилов разгледа кабинета по история и разказа на любознателните ученици невероятната история за откриването на гроба на Кубрат в с. Мала Перешчепина, дн. Украйна. След разчитането на надписа на пръстена – „НА ПАТРИЦИЯ КУБРАТ“, светът разбира, че тук е погребан създателят на Стара Велика България. Като завършек на увлекателния разказ, професорът изненада присъстващите с ценното дарение – регалиите на владетелската власт на канът на прабългарите. Те ще бъдат изложени в специална витрина в кабинета по история, за могат да бъдат видени от всички ученици и от гостите на училището.
Изненадите не свършиха дотук. Проф. Гаврилов учреди годишна стипендия за всяка една от следващите пет години, която ще получават двама абитуриенти – момче и момиче, постигнали отличен успех, и с изявени патриотични прояви.
При посещението си, проф. Гаврилов дари много исторически книги и отправи пожелания към учениците да обичат България, така както са я обичаше Левски. Той припомни думите на един от съдиите, произнесли смъртната присъдата над Апостола на българската свобода: 
- Хитър и прозорлив е... Умен човек, има честни очи, които дълбоко в мене гледат…. Ако не бях турчин и не бях миралай, щях да тръгна след този човек!
- Ти си луд, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.
- Не! Започват от бесилото! Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!...

Това е поредната родолюбива изява на изтъкнатия хирург, подкрепящ образованието, културата и духовността в България. През м. ноември 2022 г., благодарение на неговата финансова помощ, ученици от хуманитарните паралелки на СУ „Христо Ботев“ посетиха паметни места в Букурещ, свързани с делото на Раковски, Ботев, братята Евлоги и Христо Георгиеви.
11.05.2023, 17:03 часа
1479 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha