Заради надлимитна медицинска помощ: Монтанска болница осъди Здравната каса да ѝ плати 610 549 лева

Заради надлимитна медицинска помощ: Монтанска болница осъди Здравната каса да ѝ плати 610 549 лева Окръжен съд – Монтана осъди Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ да изплати на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ – Монтана сумата 610 549.14 лева за извършени и отчетени от болницата, но незаплатени от касата, услуги по оказване на болнична помощ, амбулаторни процедури и вложени медицински изделия през 2018 и 2019 г. заедно с лихвите по тези суми.
Делото е образувано по искова молба на МБАЛ „Св. Георги“ против НЗОК, в която болницата твърди, че въпреки реално извършените услуги, НЗОК е отказала да им заплати реално изпълнена и отчетена болнична медицинска помощ за периода май 2018 г. - декември 2019 г., както и вложените медицински изделия при осъществяването на тези дейности.
НЗОК в писмен отговор оспорва изцяло иска като неоснователен и твърди,че претендираните от болницата суми са извън договорените стойностите за съответните месеци, в превишение на тези стойности /т. нар. надлимитната дейност/ и липсва правно основание за заплащане им.
Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, прие за безспорно установено, че болницата е предоставила болнични услуги по клинични пътеки на своите пациенти за периода 1 май 2018 г. - 31 декември 2019 г. за сумата 462 748.60лв. и че НЗОК не е заплатил 519 броя от отчетените надлимитни пътеки за посочения период. Съдът намери отказа на НЗОК да заплати тези суми за неоснователен. Конституцията на България прогласява правото на гражданите да имат здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване. Твърдението на НЗОК, че като бюджетна организация е длъжна да следва бюджетната дисциплина и да изплаща само средствата по утвърдените прогнозни стойностни е неоснователно, заяви съдът. Държавата според Конституцията следва да закриля здравето на гражданите - чл. 52, ал. 3 от Конституцията, и да осигури задължителния финансов ресурс, гарантиращ на всички граждани достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване. Определянето на лимит на заплащаните от НЗОК дейности явно противоречи на огласените в Закона за здравно осигуряване принципи и води до сериозно ограничаване на гарантирания в разпоредбите на Закона свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ, обяви съдът и осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги” ЕООД сумата 493 832.73 лева, представляваща стойността на извършени и отчетени, но незаплатени услуги по оказване на болнична помощ, за извършване на амбулаторни процедури и вложени медицински изделия, ведно със законната лихва върху горната сума, считано от 31.05.2021 г. до окончателното изплащане. НЗОК трябва да плати на МБАЛ „Св. Георги“ и сумата от 116 716.41 лв. - обезщетение за забавено плащане върху всяка просрочена съобразно падежа ѝ дължима главница. 
Решението на съда подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативен съд - София.
12.05.2023, 14:23 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha