В Монтана се проведе Националната студентска олимпиада по математика /снимки/

В Монтана се проведе Националната студентска олимпиада по математика /снимки/ Двама декани, които са завършили ПМПГ „Свети Климент Охридски“ в Монтана, се завърнаха отново в родния си град, за да проведат Национална студентска олимпиада по математика.
Това са доц. Първан Първанов – декан на факултета по Математика и информатика към Софийския университет и доц. Десислава Иванова– декан на факултета по Приложна математика и информатика към Техническия университет в София.
В събота, 93 участници се явиха на Националната студентска олимпиада по математика, която се проведе в ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана. Общо 140 души – участници, ръководители и ментори от около 15 висши учебни заведения дойдоха
в Монтана. Домакин на олимпиадата е СУ ”Св. Климент Охридски”, чрез факултета по Математика и информатика, съорганизатор е ПМПГ „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на община Монтана.
“Олимпиадата за студенти протича в един ден – откриване, пет часа състезание, четири задачи във всяка от групите, след това проверка и официално награждаване. Защо в Монтана? Имаме една такава политика да обгрижваме математическите гимназии в страната, да видим, какви са техните проблеми, техните успехи и да помагаме на децата да се ориентират във възможностите за обучение, във висшето образование и възможно най-атрактивните специалности като информационни технологии, математика и компютърни науки.“, каза доц. Първан Първанов – декан на факултета по Математика и информатика в Софийския университет.
Право да участва в НСОМ като състезател има всеки студент от бакалавърска или магистърска програма на висше училище в Република България. Студентите се разпределят в три състезателни групи според професионалното направление, в което е специалността им:

Група А – математика, информатика и компютърни науки;
Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана;
Група В – всички неизброени в групи А и Б.

“Рекорден брой участници се включиха тази година във всички групи, които са формирани в рамките на олимпиадата. Чест и удоволствие е за мен да присъствам на тази олимпиада и цялостната организация, тъй като аз самата съм възпитаник на Природо-математическата гимназия в Монтана и да се завърна в родния ми град с целия математически елит на България в рамките на тази олимпиада е чест и удоволствие за мен“, каза доц. Десислава Иванова – декан на факултета по Приложна математика и информатика в Техническия университет в София.
Националната студентска олимпиада по математика  е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.
Най-добре представилите се студенти получиха медали, грамоти и купи, които им бяха връчени на официална церемония в хотел „Житомир“.
14.05.2023, 10:44 часа
1178 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha