Откриха oстанките на 605 души, предполагаеми жертви на "Ислямска държава"

Откриха oстанките на 605 души, предполагаеми жертви на "Ислямска държава" Останките на 605 души, за които се смята, че са били убити от екстремистите от "Ислямска държава", са ексхумирани близо до затвор в Северен Ирак през последните две години, предаде ДПА, като се позова на правителствена агенция.
През 2014 г. "Ислямска държава" завладя големи територии в Северен Ирак и по-късно беше обвинена в извършването на жестокости там, припомня агенцията.
Терористичната милиция е отвела около 600 души от затвора в северната област Бадуш и ги е убила в близост до воден път, заяви Дияа Карим, ръководител на отдела за масови гробове в свързаната с правителството Фондация на мъчениците. Самоличността на останалите пет жертви не се съобщава.
"Процесът на отваряне на гробовете отне повече от две години и доведе до изваждането на 605 тела", съобщи Карим на пресконференция в Багдад в неделя, според иракската държавна информационна агенция ИНА.
Тленните им останки са предадени на органите на съдебната медицина за идентификация.
Първата група от 78 тела сред жертвите от затвора е идентифицирана, заяви ръководителят на правителствения отдел по съдебна медицина Зейд Али.
През декември 2017 г. иракското правителство обяви военна победа срещу "Ислямска държава". Оттогава Ирак е разкрил масови гробове на хора, за които се смята, че са били убити от "Ислямска държава" в няколко района на страната, припомня ДПА.
15.05.2023, 10:53 часа
152 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha