Нов рекорд: Шерпски водач изкачи Еверест за 26-и път

Нов рекорд: Шерпски водач изкачи Еверест за 26-и път Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи върха Еверест за 26-и път, с което подобрява предишния рекорд на своя колега Ками Рита Шерпа, предаде ДПА.
46-годишният мъж достигна върха на най-високата планина в света вчера сутрин и сега се спуска обратно, съобщи за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с правителството, който в момента се намира в лагер на Еверест, предава БТА.
Според Хималайската база данни, която следи за рекордите в алпинизма в непалските Хималаи, Па Дава е изкачвал върха 25 пъти преди това, включително два пъти през 2022 г. Той произхожда от шерпското селище Кхумбу, където се намират Еверест и няколко други върха, и работи като шерпски водач за изкачване на Еверест от края на 90-те години на миналия век.
В момента предишният рекордьор Ками Рита е водач на американски екип и има за цел да счупи собствения си рекорд с 27-о изкачване на Еверест, каза той по-рано пред ДПА. Не е ясно дали Па Дава ще направи още един опит тази година.
В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.
По данни на министерството на туризма рекордните 467 алпинисти - с изключение на местните шерпи - са получили разрешения тази година да изкачат най-високия връх в света.
Опитът на шерпите в областта на алпинизма и познаването на местните условия са от решаващо значение за безопасното преминаване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.
15.05.2023, 12:54 часа
418 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha