Цените на горивата в Монтанско варират с до 20 стотинки в различните селища

Цените на горивата в Монтанско варират с до 20 стотинки в различните селища Макар в последните два месеца цените на горивата в света да се понижават, то по бензиностанциите в по-малките селища на област Монтана това не личи толкова.
Докато в Монтана и Лом, където има по няколко бензиностанции на големите вериги, цените са около 1 лев за литър автогаз и около 2.50 лева за дизел и бензин, то в по-малките селища все още няма намаление в цената.
В курортния град Вършец има няколко бензиностанции, които продават на една и съща цена всички горива, без да има дори и стотинка разлика, като цените са с 10-15 стотинки нагоре. Бензиностанция на една от големите вериги там продава със значителна разлика в сравнение със своите бензиностанции в Монтана и Враца. В още по-малките селища автогазът струва около 1.20 лева, а дизелът и бензинът – около 2.70 лева за литър. Ако шофьорът зареди в Монтана с най-евтиното гориво газта, то той ще стигне до София за около 9-10 лева, на дизел с около 13-15 лева, на бензин с около 18-20 лева, а ако зареди във Вършец ще даде повече пари, макар разстоянието до София да е по-малко. Още по-голям ще бъде разходът в левове, ако зареди на малка бензиностанция в някое от селата на региона.
Шофьори от малките селища често посещават бензиностанциите в Монтана, Лом и Берковица, за да си напълнят до горе резервоара с дизел и бензин и бутилки с автогаз, за да спестят пари и когато свършат запасите – пак пътуват до трите града. Често по бензиностанции в Монтанско може да се чуе шегата, че хората на село са най-богати, защото плащат най-много за горивата. Разликата става особено голяма в моменти на спад на цените – в по-големите селища горивата падат бързо, докато в по-малките намалението или изобщо не идва или идва със закъснение от няколко месеца. Не е така обаче, когато цените на горивата в света се качват – в малките бензиностанции ги вдигат дори и по-бързо, отколкото в града.
15.05.2023, 15:09 часа
832 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha