След поредната лъжлива статия: Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров съди шефа на „Конкурент“ Гошо Синдика /снимки/

След поредната лъжлива статия: Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров съди шефа на „Конкурент“ Гошо Синдика /снимки/ Директорът на театъра във Враца Анастас Попдимитров ще съди главния редактор на замиращия вестник „Конкурент“ Георги Александров, по-известен като Гошо Синдика, стана ясно на пресконференция днес.
Повод за срещата с медиите на Анастас Попдимитров и зам.-директорът на институцията инж. Донева бе поредната манипулативна публикация, която се появи тази сутрин в „Конкурент“.
Според написаното в нея, един от кандидатите за директор на театъра във Враца - Валентин Гиясбейли, е получил отказ за достъп до информация, свързана с институцията. Според писаниците на Гошо Синдика, директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров „не спазва законите в страната и саботира опитите му да се запознае с дейността, капацитета и възможностите за нормална дейност на храма на Мелпомена във Враца“.
По думи на Попдимитров подобен отказ не е имало. Според настоящият директор, Валентин Гиясбейли на 20 май и 21 май /събота и неделя/ искал да му бъде осигурен достъп до институцията, за да види отвътре сградата, тъй като за пръв път идвал в града и виждал театъра, за който е кандидат за директор. Първият ден разговарял със зам.-директорът инж. Донева, която обяснила, че в момента не е възможно да му бъдат показани помещенията в театъра, тъй като на всички сцени вървели репетиции заради течащия Фестивал на малките театрални форми.
В неделя мераклията да седне на стола на Попдимитров засипал инж. Донева със смс-и, в които отново настоявал да разгледа сградата, а малко след това позвънил на Анастас Попдимитров, като разговорът се провел на високоговорител пред 7 души. Гиясбейли отново настоял да види сградата, като пояснил, че става дума за канцелариите, но директорът обяснил, че към момента достъпът до тях е ограничен, тъй като е почивен ден и нямат ключове от всички помещения. Попдимитров поканил кандидата за неговия пост да посети театъра отново след 24 май, когато напрежението около културната институция не е толкова голямо и ще му бъде обърнато внимание, за да разгледа това, което искал. И Валентин Гиясбейли се съгласил.
„В този разговор ставаше думи само за това, че той иска да види канцелариите и той е записан“, категоричен е Анастас Попдимитров.
През това време обаче, по думи на Попдимитров, главният редактор на изчезващия и пълен с лъжи „Конкурент“ му направил интервю как му е бил отказан достъп до театъра, за който той е кандидат за директор.
„Последвали оплаквания до Министерството на културата, в които той абсолютно тенденциозно лъже за разговора, за което театърът ще заведе дело на този човек, за да разбере, че когато едно начинание започва с лъжа и манипулации, то никога не стига до добър край. Ще заведем дело на кандидата за директор на театъра за клеветите, лъжите и манипулациите, които е написал в своя сигнал, както той го е нарекъл до Министерството на културата, който беше подпечатан услужливо от въпросната медия“, допълни директорът на врачанския театър.
След този сигнал от министерството за втори път му дали същите документи, които искал, заедно с репертоарния план и оставали две точки, които театърът да изпълни – каква е кубатурата на сцените, каква марка, какъв модел и каква мощност са абсолютно всички прожектори в театъра, същото и за озвучителната и климатичната техника.
„Ние разбира се ще му предоставим тази информация, доколкото се съхранява при нас“, категоричен е директорът на културната институция.
„По-натам във въпросната статия се изреждат още доста лъжи. В нея на десетина места въпросният гражданин е написал „изпълняващият дейността директор“, което е толкова дребна закачка, колкото е дребен и този, който я е написал“, коментира още Анастас Попдимитров, показвайки трудовия си договор, според който от октомври 2021 години именно той е директор на ДКТ-Враца до заемане на длъжността след конкурс, какъвто все още няма.
„Ще се опитам да бъда много деликатен и прецизен, за да не се подведа, да стигна до нивото на това, което обикновено пише този човек, който, забележете, 6 години работи тук, след като беше изгонен от медията си. Дойде помоли се и му дадохме възможност да работи тук и да храни семейството си“, разказа Попдимитров.
Според публикацията от сутринта, са открити нарушения в изпълнението на обществена поръчка за закупуването на служебен микробус, което директорът също опроверга, като представи и документ за това от АДФИ. За това „ще бъде заведено дело, но този път на пишещия тези редове, тъй като това е изцяло лъжа“. 
„Тези въпросни десетина акта, които е изредил вероятно са някаква негова мечта, но както виждате на всички, на които е било предложено да бъдат наложени административни наказания, е отговорено, че няма достатъчно доказателства или  нарушения, за да бъдат наложени такива“, каза Анастас Попдимитров.
Следващото обвинение е за забавянето на летописната книга на театъра.
„Да пази Господ въпросният господин да ни определя кога ще си издаваме летописната книга. Тя е започнала да се работи преди 3 години – тежка и голяма като обем работа. Тя излезе по времето на Фестивала и бе представена на всички. Към това също има линк, в който господинът наистина е сгафил, тъй като е поместил конфиденциална информация относно финансовите средства, които не са изискани по надлежния ред, а и не биха могли да бъдат дадени, тъй като са част от лични данни. Той е използвал услугите на служителка на театъра, тъй че за това също ще подадем иск до съда и между другото нашият адвокат вече работи по това“, категоричен бе директорът на ДКТ-Враца.
„Вечната дъвка“ за натрупаните 2.5 милиона лева дефицит също са „абсолютна лъжа и пълна манипулация“, според Попдимитров.
По негови думи трупата на театъра има оценка „добра“ от Министерството на културата, а натрупаният дефицит е нормален и съвсем логичен за театър, който работи на принципите на Народния театър и с тези във Варна и Пловдив.
„За съжаление голяма част от този дефицит е натрупан по времето на ковид кризата, по което аз дори не бях тук, макар че това няма никакво значение, тъй като всички носим отговорност. За да работи нормално тази институция хората трябва да взимат заплати, а тези дългова са натрупани от работните заплати на служителите на театъра“, каза още по време на пресконференцията Попдимитров.
„15 месеца културната институция е на автопилот“. По-голяма тъпотия не съм чувал, но вероятно е търсен някакъв ефект. За тези 15 месеца театърът има своите премиери, своите участия на фестивали. Два пъти са се увеличили приходите на театъра, има близо два пъти увеличение на зрителите, и 1.6 пъти увеличение на представленията.
Театърът има своята функция и той я следва и спазва. Достатъчно дълго време съм доказвал как може да се управлява театър. Извеждал съм този до огромни висоти в международен и вътрешно-национален план, за да се доказвам пред когото и да било – било то и пред кандидат за директор, било то и някакъв бивш служител на театъра, който между другото също е една от причините за един спад в публиката в този период, тъй като той отговаряше за това и въведе доста порочни практики, с които до този момент с трудност успяваме да се справим. Наистина ще се спра дотук, защото ако кажа всичко, което знам ще се отпочне дълга война, тъй като аз знам много“, категоричен бе директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров.
09.06.2023, 15:56 часа
3479 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha