Внимание! 6 болести върлуват из Враца, ето кои са те

Внимание! 6 болести върлуват из Враца, ето кои са те Случаи на 6 заразни заболявания са регистрирали здравните власти през изминалата седмица в област Враца, става ясно от седмичния бюлетин на РЗИ. 
8 са новозаразените с варицела през изминалите 7 дни. 5 пък са новите случаи на скарлатина. 9 човека са олепили COVID-19. 
Двама души са диагностицирани с туберкулоза, посочват от здравната инспекция. 
Един случай на ламблиоза е регистриран в областта. То се причинява от микропаразит, който обитава дванадесетопръстника, тънките черва и жлъчните пътища. Заразяването става от лоша хигиена – при поглъщане чрез замърсени ръце, с храната и водата. Механични преносители са мухите и хлебарките.
Важно е да се знае, че острата форма на ламблиоза се проявява като ентероколит с чести изхождания, с примес на слуз и кръв в изпражненията. При хроничната форма децата имат коремни болки, стомашен дискомфорт, лош апетит и подуване на корема от газове в червата.
Другото не толкова често срещано заболяване, засечено в областта, е остра вяла парализа. Това е вирусно заболяване, което най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип, но на втория или третия ден се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.
Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.
 
17.05.2023, 08:30 часа
3523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha