Турне с топ-шахматисти гостува в Монтана

Турне с топ-шахматисти гостува в Монтана Национално шахматно турне "Асеневци" гостува в Монтана. За втора поредна година Даян Нинов, треньорът и многократен шампион по шахмат, и вицеевропейската шампионка за момичета и многократна републиканска шампионка Доника Шивачева разказаха за древната игра пред деца от Монтана.
„Радостен съм, че има такъв голям интерес. Надявам се да ви достави радост. Бъдете щастливи и се забавлявайте”, им пожела инж. Иво Иванов, председател на общинския съвет в Монтана.
В голямата зала на Младежкия дом над 100 ученици от 1 до 4 клас с интерес научиха първи стъпки в шаха. „Интересът на децата към играта е голям. Благодаря на ръководството на община Монтана, че отново сме заедно. В Монтана и в България има много талантливи деца. Това е каузата на нашата инициатива – да популяризираме играта сред младите”, каза Нинов.
Нинов и Шивачева направиха сеанс на 10 дъски едновременно. През миналата година деца от Монтана спечелиха правото на безплатни онлайн-уроци и участваха в десетки игри с връстници от страната. Един от тях е 8-годишният ученик от 5 училище „Христо Ботев” Никола Петков.
„Играта ми е много интересна и забавна. Съучениците ми не искат да играят с мен, защото ги бия”, сподели малчуганът, който се надява да стане един от най-добрите шахматисти в България.
Деян Нинов връчи плакет на Иво Иванов за приноса на община Монтана в развитието на шахмата. Най-добрите шахматисти получиха ваучери за безплатно онлайн обучение по шахмат от школата на „Асеневци”. Събитието е част от проявите „Монтана – Европейски град на спорта 2023 година”.
17.05.2023, 12:08 часа
691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha