Никола Стоянов: Очаквам инфлацията през май да е под 10%

Никола Стоянов: Очаквам инфлацията през май да е под 10% Очаквам инфлацията през май да е под 10%. Такава прогноза направи в студиото на "Здравей, България" икономическият министър Никола Стоянов. „Това, което повтарям от няколко месеца, че лятото вече очакваме едноцифрена инфлация, е на прага да се случи още през май месец. Вярвам, че ще продължи тенденцията и още май ще слезем под 10%”, добави той. Стоянов направи уговорката, че данните са спрямо сегашната обстановка, но никой не може да даде дългосрочна предвидимост заради войната в Украйна.
По думите на ресорния министър има всички основания и цените на храните да паднат, тъй като тези на горивата са се върнали на нива от 2021 г. Хранителните продукти на едро поевтиняват, заяви Стоянов и допълни, че е въпрос на време разликата да се усети и от крайния потребител. Няма продукти, чиито цени се покачват, извън сезонните, при които тази тенденция е ежегодна, обясни ресорният министър. Проектозаконът, който предвижда няколко вида хранителни продукти да имат максимална надценка от 10%, ще бъде придвижен за гласуване в Народното събрания, обеща Стоянов.
Икономическият министър коментира и чуждестранните инвестиции у нас. По думите му в България „идват много инвеститори, най-вероятно биха идвали много повече, ако имахме политическа стабилност”. Стоянов изтъкна ниските данъци в България и геополитическата обстановка като предимства за производство у нас.
„Това, което ми прави впечатление, е, че имаме много да работим. През последните 20-30 години буквално са зарязани отношенията ни с много държави, с които традиционно сме имали много сериозни бизнес отношения. Няма срещи на високо ниво от много, много години”, призна министърът.
19.05.2023, 09:28 часа
489 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha