Административният съд във Видин запозна ученици с "Човека под тогата"

Административният съд във Видин запозна ученици с "Човека под тогата" На 18 май, в Административен съд-Видин, се проведе поредна лекция по Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2022/2023 година на тема „Професия „съдия“. 
Учениците от 11а клас на СУ „Цар Симеон Велики“ в града, заедно с г-жа Галя Момчилова, преподавател по Гражданско образование, се запознаха с „Човекът под тогата“, а за професията на съдията, разказа съдия Биляна Панталеева.  
Магистратът успя да завладее вниманието на учениците още от първата минута. Единадесетокласници разбраха, че съдия може да всеки, който е български гражданин, със здрав разум, не е извършил умишлено престъпление, за което да е бил осъждан, има висше образование "Право". Младите хора научиха за всички етапи, през които трябва да преминат, за да могат успешно да се реализират като магистрати. Съдия Биляна Панталеева сподели моменти от своята професионална кариера и обърна внимание, на основните етични принципи, от които се ръководят магистратите в своята работа, а именно безпристрастност, независимост и справедливост. 
Изключително висок емоционален заряд предизвика обличането на истинска съдийска тога и четенето на клетвата на съдиите като елемент от цялостния процес на започването на работа като съдия.
По увлекателен и достъпен начин, съдия Панталеева, разказа на учениците за една от най-престижните професии и сподели с надежда, че може „Човекът под тогата“  да е някой от тях. 
От своя страна, възпитаниците от 11а на СУ „Цар Симеон Велики“, показаха мотивираност, възпитание, знания и изключително изразено чувство на уважение към институциите. На 01 юни, те ще представят симулативен процес по зададен казус – като своеобразен финал на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  за учебната 2022/2023г. 
19.05.2023, 14:03 часа
427 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha