Проведоха Първия Средновековен панаир в Оряхово /снимки/

Проведоха Първия Средновековен панаир в Оряхово /снимки/ Нежни струни и музика от мандолина, цитра и лира, калдаръмени пътеки и тропот на коне, дървени сергии, весело свирукане с уста и шеговити разговори, подвикване и закачки, поклащащи се звънчета от краищата на островърхи шапки, прекрасна шарения.
Млад свят, дълги поли и широки ръкави, букетчета с билки и диви цветя, които разнасят аромата на поляна, жив огън, дърво и камък, мъжество и звън от сблъсък на стомана, стрели, слама, любов и доблест, сила и истински клетви за вярност, чест и отдаденост, вяра и почит към създателя, наивност и чистота на мислите, простота и радост от малки, но вечни неща.
Това е Средновековно Оряхово!
На 20 май на Крепост „Камъка„ с тези думи Христинка Цонева – секретар на община Оряхово и д-р Евгения Найденова – директор на Исторически музей – Оряхово дадоха старт на Първия Средновековен панаир – Оряхово 2023.
"Благодарим на нашите приятели - участници от група „Св. Лазар“ – Лловдив, група „Сребротрън“ – Велико Търново, Национален съюз „Единение“, самодейци от НЧ „Надежда 1871“ и танцов състав „Жива вода“, както и на родолюбивите отделни участници от различни местни институции. Благодарим на Веселин Йорданов -  член на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти – Враца, на Иво Иванов – майстор тюфекчия, член на северозападната задруга на майсторите на стари занаяти - Враца, на Радостина Войнова - твори в областта на живописта и графиката, но работи и с керамика. Изработва различни сувенири и украшения.
За нея „глината като материал има свое сърце, история, живот. Работата с нея освен голямо удоволствие, изглежда като истинско чудо, в което човек е щастлив да се потопи, на Ана Иванова от Троян – изработка на кукли, животни и герои от приказки и детски филмчета, притежава майсторско свидетелство от националната занаятчийска камара, на Пламен Гатков – майстор дървени изделия и икони – Монтана, на Ангел Милчев – майстор текстил – село Паволче, на Валерия Величкова – изработка на дървени играчки – Плевен, на Дора Ревенетова – художник – Оряхово, на Шато Бургозоне - винарска изба – Оряхово, на Митка Методиева – просен хляб в сажди, на „Скара и бира“ от Бреница, на Земеделски производител Стефан Маринов с тукашен мед и пчелни продукти", написаха от общината в Оряхово.
След откриването на панаира жителите и гостите на града се насладиха на рицарски дуели, представяне на рицарско въоръжение и доспехи, възстановка на средновековна венчавка, в която участие взеха Виктор Кунчев – учител, Мирела Николаева и Георги Янев – ученици от местната гимназия, Цветанка Михайлова, Евгения Найденова, Христинка Цонева, Илиян Тодоров и момичетата от Танцов състав „Изворче“. След това за най-малките бяха подготвени различни спортни игри – стрелба с лък, стрелба с камък, нанизване на въженца върху кол и други.
Въпреки проливния дъжд, вечерта завърши с втора премиера на Историческия спектакъл „Криле и вериги“ под режисурата на Христинка Цонева и заря в небето над крепостта!
23.05.2023, 09:45 часа
613 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha