Оспорвана надпревара: Шерпският водач Ками Рита си върна за ден рекорда по изкачвания на Еверест

Оспорвана надпревара: Шерпският водач Ками Рита си върна за ден рекорда по изкачвания на Еверест Непалският водач Ками Рита Шерпа си върна световния рекорд по изкачвания на Еверест (8848.86 м), след като покори най-високия връх на планетата за 28-и път, съобщи БГНЕС.
"Ками Рита Шерпа направи второ изкачване на връх Еверест тази сутрин. Това е неговият 28-ми път", заяви пред "Франс прес" Танешвор Гурагаин от организатора на експедицията му Seven Summit Treks.
53-годишният Шерпа, който е известен като "Мъжът Еверест", през миналата седмица записа постижение с 27-ото си изкачване. Вчера обаче то беше изравнено от големия му конкурент - 46-годишният Пасанг Дава Шерпа.
Но Ками Рита успя да си върне лидерството след около денонощие. Така двамата имат вече по две изкачвания на Еверест за този сезон, а надпреварата между тях се следи с огромен интерес от алпинистката общност.
Първото изкачване на Еверест от страна на Ками Рита Шерпа е през 1994 г., когато той е носач в експедиция. След това той катери върха почти всяка година. Той има общо 40 успешни изкачвания на осемхилядници.
Има обаче нов смъртен случай под Покрива на света. Австралийски минен инженер е загинал в подножието на Еверест, на около 8000 м височина, съобщи организаторът на експедицията му. Починалият е Джейсън Кенисън, на 40 години. Неговият смъртен случай е десети в рамките на този сезон.
До момента близо 300 души са изкачили върха този сезон. А министерство на туризма на Непал е издало около 500 разрешителни на чужденци, като заедно с придружаващите ги, броят на изкачващите ще надхвърли 900.
23.05.2023, 16:30 часа
592 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha