Меджидиев инициира промени в законодателството заради употребата на райски газ

Меджидиев инициира промени в законодателството заради употребата на райски газ

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в действащото законодателство, обвързани с притежанието и употребата на диазотен оксид (райски газ). Предложението бе подкрепено на днешното заседание на Националния съвет по наркотични вещества.
С промените ще се създаде възможност за изготвянето и поддържането на списък с опасни за здравето вещества. В него ще бъдат включени елементи, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве. Приоритетно ще бъде включен диазотният оксид. По този начин продажбата, притежанието и употребата му ще бъдат преследвани от закона. Изключенията, които се допускат, са записани в Закона за здравето.
Припомняме, че и към настоящия момент в него е посочено, че продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост. Създаването на Списък с опасни за здравето вещества цели затягане на контрола при употребата и злоупотребата с диазотен оксид на територията на Република България.

25.05.2023, 14:40 часа
396 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha