Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга в САЩ, ще се стигне до фалит

Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга в САЩ, ще се стигне до фалит Президентът на Световната банка (СБ) Дейвид Малпас заяви в интервю за Си Ен Ен, че не очаква фалит на САЩ. Той обясни, че подобни ситуации се случват на всеки няколко години и проблемът сега е в законодателството на САЩ.
"Ако не се повиши таванът на държавния дълг, ще се стигне до фалит. Това не е жизнеспособен избор. Ето защо се застъпвам за това в някакъв момент да се промени закона. В крайна сметка лимитът на разходите ще бъде определен преди да се стигне до този момент", обясни Малпас.
Ръководителят на СБ също така смята, че трябва да се предприемат мерки за намаляване на разходите. Той похвали факта, че Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта на републиканците за повишаване на тавана на държавния дълг. "Поне едно нещо е направено", добави Дейвид Малпас.
Министерството на финансите на САЩ предупреди, че заради повишаването на тавана на дълга агенцията може да остане без пари до юни. Ако демократите и републиканците в Конгреса и администрацията на Джо Байдън не успеят да решат въпроса дотогава, САЩ ще бъдат изправени пред национален фалит, който ще засегне цялата световна икономика.
26.05.2023, 09:36 часа
490 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha