ДПС иска свикване на Велико народно събрание

ДПС иска свикване на Велико народно събрание "Нито една власт в България в момента не функционира нормално. Истинска съдебна реформа без промени в конституцията не може да има. Затова трябва да бъде свикано Велико народно събрание", обяви в петък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента.
Той даде изявление малко преди очакваната пресконференция на бившия министър на спорта Радостин Василев. Предната вече от ПП предупредиха, че той има намерение да изнесе записи от техни заседание с цел да торпилира възможността за съставяне на правителство с подкрепата на ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ.
На същата позиция е и Бойко Борисов. Според него се прилага сценарий, защото много хора нямат интерес държавата да е стабилна.
"Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме в очите на нашите партньори от НАТО и ЕС. Заприличахме на анимационна държава", коментира Карадайъ.
Той припомни, че движението преди година и половина е поискало промени в конституцията.
"Сега се сетиха, че освен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия. А реформи, истински, без промени в Конституцията няма как да станат", заяви той.
Макар че говори за поголовно записване и разнасяне, лидерът на ДПС не спомена записите, пуснати от главния прокурор Иван Гешев преди няколко дни. Шефът на държавното обвинение твърди, че не е техен автор, но пък това не му попречи да ги пусне в публичното пространство.
Карадайъ не засегна и друга тема, която може да се окаже пречка за създаване на кабинет. В четвъртък с гласовете на ГЕРБ и ДПС в правна комисия бяха приети промени в Закона за съдебната власт, които доведоха до остра реакция, тъй като бе улеснена възможността за отстраняване на главния прокурор от поста му, но и на председателите на върховните съдилища.
26.05.2023, 11:27 часа
883 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha