"Рудигейт" удари ЕК, посолства и спецслужби

"Рудигейт" удари ЕК, посолства и спецслужби Скандалът с депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се разраства бързо.
Днес той представи пред медиите кратка компилация от запис, направен на последното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната". На него се чуват гласовете на водещите фигури на ПП, които обсъждат как да съгласуват кадрови смени по върховете на спецслужбите с Европейската комисия и чуждестранни посолства, и разсъждават по схема, чрез която водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да запази депутатския си имунитет, ако главният прокурор Иван Гешев му го поиска. Записът беше пуснат на пресконференция на движението "Силна България", което Василев учреди миналата година с други отцепници от ИТН.
Василев разказа, че миналата неделя е получил имейл, че в 22 часа ще се проведе онлайн заседание на Националния съвет на ПП. В него участвали над 50 души от партията. Самият той не принадлежи към съвета и не успя да обясни защо е участвал. Даже предположи, че може да е бил поканен "по погрешка". Заседанието е продължило около 5 часа. Самият той слушал до полунощ, след което си легнал - обясни, че трябвало да подготвя детето си за училище на следващата сутрин, и затова записал на таблета си цялото събитие.
Това е единственият запис, който Василев обеща да разпрати на всички медии. Той увери, че няма записи от спецслужби, както каза вчера съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Истинското задкулисие, дълбоката държава е коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ", каза Василев.

Записът
На пресконференцията беше пусната кратка, няколкоминутна компилация от записа на 5-часовото заседание, главно с гласовете на Кирил Петков и Асен Василев. На него се чува да се говори, че лидерите на ПП са предложили смяна на шефовете на спецслужби, които са били одобрени от чужди посолства. Не се разбира за кои посолства става въпрос. Също така, че ще се търси помощта на външни консултанти за преструктуриране на същите тези служби. Десните отдавна говорят за реформа на сектора за сигурност, включително кадрова, защото твърдят, че службите са "пробити" от Русия. На пресконференцията Николай Радулов - един от сподвижниците на Радостин Василев, директно обяви, че прокуратурата трябва да се намеси срещу водачите на ПП, защото консултирането на имена на кандидат-шефове попада в обхвата на Наказателния кодекс.
На записа се чува да се обсъжда въпросът какво да се прави, ако Гешев поиска имунитета на Борисов. Става ясно, че съпредседателят на ДБ Христо Иванов е предложил механизъм, по който подобно искане да бави във времето - да се направи парламентарна комисия, която да обсъди искането, като тя ще работи докато се извърши конституционната реформа на съдебната власт. Лидерите на ПП прогнозират, че така решението на парламента по искането "ще се влачи поне 6 месеца". Имаше планове подобна временна комисия да се създаде по искането за имунитета на самия Радостин Василев. Тя обаче изобщо не се сформира, тъй като той накрая сам се отказа от защитата си.
На записа се чува също и че според Кирил Петков, ако се разчита само на "интелектуалците" да гласуват за десницата, тогава ПП и ДБ ще съберат до 10 процента от вота.
"Щом говорят на Национален съвет такива неща, не искам да си представям какво си говорят помежду си Кирил, Асен, Лена и Лорер. Винаги съм мислил, че Кирил е коректен човек, борец до последно. Или е зависим, или го държат с нещо, или е уплашен, или е много лаком, но накрая май ще излезе, че е много глупав", коментира Василев.

Защита
Радостин Василев направи странно признание - шефът на ДАНС му се обадил, за да му каже, че имало заплаха срещу него, и затова от службата пратили хора да го пазят. Василев твърди, че това е единственият му досег със спецслужбите.
"Снощи в 10 часа вечерта се свърза с мен директорът на ДАНС и ръководството на полицията. Охраната и днес е тук с мен. Днес ще уточняваме на база на какво се взимат тези действия спрямо мен", обясни той.

Планове
Василев миналата година напусна със скандал от парламентарната група на ИТН и планира да изостави сега и групата на ПП-ДБ. Няма да напусне обаче Народното събрание с довода, че трябва да защитава избирателите си. Той планира да направи собствена партия, основата на която ще бъде неговото движение "Силна България".
Той обяви, че ще гласува срещу общо правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Не се разбра дали и други десни депутати споделят неговите планове. Василев твърдеше, че половината от Националния съвет на ПП първоначално се е обявил против управление с ГЕРБ-СДС, но после променили мнението си под натиск.
"Това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели ... ПП не се интересуват от желанието на своите избиратели, а на всяка цена да консумират изпълнителната власт", каза Василев за намеренията на десните да управляват заедно с герберите.
Депутатът каза, че се надява правителство да не се състави и да се отиде на нови избори.
"Картаген от Банкя ще падне само с избори", заяви патетично Василев.
26.05.2023, 13:44 часа
1201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha