Румен Радев към Денков: Призовавам ви да върнете неизпълнен този мандат, вече е дискредитиран

Румен Радев към Денков: Призовавам ви да върнете неизпълнен този мандат, вече е дискредитиран Президентът връчи втория мандат на втората политическа сила в парламента- ПГ на ПП-ДБ. Папката прие акад. Николай Денков.
"Искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки Ви като министър в няколко правителство, и да изразя пълно разбиране на деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента. Пряко ангажиран съм с националната сигурност и съм призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това, аз нецелесъобразно от моя страна, да Ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя бъднините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпелирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България", посочи Радев пред представители на ПП-ДБ преди да връчи проучвателния мандат.
"Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в името на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори", заяви той. И призова: "Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран", коментира президентът.
Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите. "Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България", изтъкна той.
"Много е важно парламентът да продължи да работи редовно. Чакат ни промени в НК, включително за войната по пътищата, реформи в съдебната система, за да може държавата да върне справедливостта у хората".
Той заяви, че ще водят в следващите дни преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят правителство, за да може да изпълни целите, които са залегнали в управленската им програма.
"Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство", заяви той.
Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.
29.05.2023, 18:11 часа
782 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha