През май: Годишната инфлация в Испания се забавя до 3.2 на сто

През май: Годишната инфлация в Испания се забавя до 3.2 на сто Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, се забавя до 3,2 на сто през май на годишна основа. Това сочат първоначалните данни на Националния статистически институт (INE) в Мадрид, публикувани днес и цитирани от Ройтерс, предаде БТА.
Годишната инфлация намалява спрямо април, когато достигна 4,1 на сто и е под прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които предвиждаха през май тя да падне до 3,5 на сто.
Това е най-ниското ниво на показателя от юли 2021 г., когато той падна до 2,9 на сто на годишна основа.
Понижаването на инфлацията в Испания през този месец се дължи предимно на поевтиняването на горивата и на забавяне при поскъпването на хранителните стоки, се казва в анализ на Националния статистически институт.
Той отчита повишаване през май с 5,5 на сто на годишна основа на продажбите в испанския сектор на търговията на дребно. Тези данни не включват ефекта, който оказва повишаването на цените на стоките и услугите.
През март търговията на дребно в Испания е нараснала с 9,9 на сто, сочат ревизираните нагоре данни на испанската статистика.
30.05.2023, 14:57 часа
418 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha