Свидетел: Слави Ангелов беше пребит по поръчка от Къро, плати 50 бона

Свидетел: Слави Ангелов беше пребит по поръчка от Къро, плати 50 бона "Слави Ангелов беше пребит по поръчка на Красимир Каменов-Къро и лично присъствах, когато той даде парите на посредника, който трябваше да намери извършителите". Това заявява свидетелят Ивайло Серафимов по делото за побоя над главния редактор на “168 часа” и списание “Космос”.
Ангелов беше нападнат пред дома си на 17 март 2020 г. от трима маскирани.
Днес подсъдими са близнаците Георги и Никола Асенови и Бисер Митрев. И тримата са боксьори, тренирали в залата на Валентин Давидов - човека, който според Серафимов е взел парите от Къро, за да възложи поръчката на братята и техния приятел, пише "24 часа".
Същият Валентин Давидов е в управителния съвет на боксов клуб “Фаст” заедно с Деан Генов - бодигарда, който беше разстрелян в Кейптаун заедно с Къро, съпругата му Гергана и бавачката на децата им. Клубът е регистриран на адреса на зеленчуковата борса “Къра” в район “Слатина”, която официално е на Каменов.
Ивайло Серафимов е работил за Къро и по думите му е събирал парите от обектите му. Контролирал паркингите, борсата, както и нелегалното производство на цигари. Твърди, че е контактувал постоянно с него до есента на 2020 г., когато е разпитан по разследването за побоя над Слави Ангелов, както и по делата срещу Васил Божков и много други, ръководени тогава от Специализираната прокуратура. Серафимов потвърди показанията си в полицията и пред съда под клетва на 29 април 2022 г., като добави и нови детайли от това, на което е станал свидетел.
“Едната причина за поръчката беше една карикатура относно Каменов, в която се казваше “... прати Къро да ги омаа...”. Това беше публикувано във вестника и Къро беше побеснял. Това беше януари или февруари, точно когато започна пандемията”, разказа Серафимов пред съда.
Всъщност карикатурата е по темата с публикуваните тогава от прокуратурата записи на разговори на Васил Божков с братята Боян и Цветомир Найденови при раздялата на общия им бизнес с хазарта. В тях се чува как Божков им казва, че са живели под похлупак и че Къро му е предложил да ги “омаа”. Още тогава стана ясно, че Красимир Каменов и Васил Божков са близки.
“Това знам, това чух от Къро и ако той ме е излъгал, значи аз ви лъжа в момента. Васил Божков му се обади по телефона. Бяхме в офиса му в къщата на ул. “Секвоя” №35 в кв. “Бояна”, на втория етаж - аз, Къро и Валентин Давидов. Телефонът ми е с постоянни локации и може да бъде извадено от службите къде съм бил, защото се отбелязва всяко място, на което съм ходил”, разказа Серафимов.
След това извади телефона си и с разрешение на съда направи справка в него за датите и местата, на които е бил. Показа и снимка на мерцедеса на Каменов, както и бус, който се ползва от охраната му. После разказа, че Вальо Давидов е нещо като отговорник за охраната на Къро, а в групичката бил и Любомир Иванов-Любо Полицая, който беше застрелян на 25 март 2022 г., месец преди Серафимов да се яви в съда като свидетел.
“Тогава Каменов говори с Васил Божков по телефона и му каза, че той ще се оправи със ситуацията. След това извика Вальо Давидов и говорихме специално - ставаше въпрос да пребият Слави Ангелов. По думите на Каменов човек на Божков донесе 50 хил. лв. и ги даде на Вальо Давидов. Това стана същия ден. Аз бях свидетел на получаването на тази сума пари. Той го пита кого ще прати и Давидов отговори: “Абе тия хора са проверени”. Те биха преди това зъболекаря на Каменов, който беше казал едно изречение на криво на Светла (бившата съпруга на Къро - бел. авт.), защото са закъснели с детето”, твърди Серафимов.
Д-р Георги Цалов е пребит в 21,30 ч на 20 февруари 2017 г. по същия начин като Слави Ангелов, съвсем близо до дома на журналиста.
Оставил колата си и тръгнал към входа, в който живее. Разминава се с две момчета с качулки. В момента, в който се изравнили, последвал жесток удар в главата му. Опрял се на стената. Последвал втори удар. Момчетата се редували да го удрят с боксове в главата в продължение на минута.
Тогава се появил друг младеж с качулка, който започнал да го удря по десния крак с бухалка или с тръба. Три пъти го ударил по десния крак, а след това веднъж по левия и го счупил. Тогава д-р Цалов паднал на земята.
По същия начин е пребит и Слави Ангелов 3 години по-късно. Според разследването и обвинителния акт изненадващо при разминаването, докато Ангелов тръгва към входа си, го удря един от близнаците и го поваля на земята, след това идва брат му, а накрая Бисер Митрев започва да го налага с метална тръба по краката. 
“Вальо Давидов каза, че близнаците ще свършат работа. Разбрах за кои близнаци става въпрос, защото той ми каза отвън. След това Вальо Давидов го виждах 2-3 пъти и след това замина преди Гергана Каменова за ЮАР - края на януари или началото на февруари. Давидов замина преди нея и след това през май замина и Каменов, след като ескалираха нещата тук, т.е. разбра се за побоя и за други неща. Разбра се за цялата му дейност, която е обект на други дела и други досъдебни производства”, разказва свидетелят, който се оттеглил от групировката на Къро, защото научил, че иска да го убие заради информацията, която има за него.
Според него Валентин Давидов се е обадил на биячите 2 дни преди нападението над Ангелов. Лично той му го казал. Казал, че е подготвил нещата с момчетата да свършат работа. След това и Красимир Каменов му казал, че работата е свършена.
“Звънна ми сутринта веднага след побоя. Тогава се качих до тях. Казах му, че ще има проблем, защото е известен журналист, а той ми каза: “Абе, колега, какво ще стане? Това е един драскач”. Това му бяха думите. Общо взето, е това по случая. Аз съм присъствал на поръчката, но не съм присъствал на побоя”, разказа още Серафимов.
Той посочи в залата подсъдимия Бисер Митрев. За него казва, че близнаците са го взели с тях и точно той е счупил крака на Слави Ангелов, докато е бил на земята. Знаел го от Къро.
Серафимов е давал показания по делото за побоя над Слави Ангелов първо като анонимен свидетел. След като обаче намира некролог на вратата си с неговата снимка и имена, е разпитан вече като явен свидетел. При разпитите в полицията му е показван запис от побоя на журналиста.
“Единият има специфично ходене, т.е. този, който прилича на Бисер по телосложение. Има специфична походка с такова по-странно патешко ходене. От това, което видях от записа за близнаците - единият е по-едър, а другият е по-слаб. Не ги различавам, а и не мога да кажа нищо, защото на записа това са хора с маски. На записа се вижда как едно високо момче си мери крачките, приближава се и удря Ангелов.
След това започват да го удрят и единият, който отговаря на телосложението на Бисер, започва да го удря с някакъв предмет по крака. Оприличавам лицето с предмета на Бисер, защото другите двама са по-високи и са по-слаби”, разказва Серафимов. Заради противоречия в показанията му пред съда бяха прочетени показанията му пред разследващите, които са две години и половина по-рано. Там Серафимов твърди, че познава Бисер Митрев. Събирал се с приятели в кафене в кв.“"Надежда”. Тренирал кикбокс. Познавал и близнаците Георги и Никола Асенови. “Виждал съм Вальо Давидов да ги тренира. Аз съм тренирал в същата зала и съм гледал техни тренировки. Двамата близнаци визуално са еднакви, като единият е малко-по-едър. Чувал съм от Вальо Давидов, че са добри състезатели. Виждал съм ги как тичат и как нанасят удари. Походката им е специфична. И двамата ходят, като кривят тялото си настрани - наляво и надясно. Бисер също има специфична походка. Той е по-едър, по-пухкав от близнаците. Има доста заболявания. При походката на Митрев има едно кривене, което е специфично за него”, разказва Ивайло Серафимов пред разследващия полицай на 26 откомври 2020 г., след като некрологът му вече е разлепен.
В тези показания той говори много повече, отколкото пред съда. Тогава твърди, че при поръчката за побоя над Слави Ангелов в къщата на Къро в “Бояна” са присъствали освен той, Каменов и Валентин Давидов, но и Михаил Иванов и Орлин Алексиев, който е бивш общински съветник в София и бизнесмен.
31.05.2023, 12:06 часа
5210 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha