Андрей Райчев: От записа се вижда, че ПП ненавиждат ГЕРБ и влизат в този брак насила

Андрей Райчев: От записа се вижда, че ПП ненавиждат ГЕРБ и влизат в този брак насила „Разпадна се съюзът между ГЕРБ, ДПС и Прокуратурата. Възниква нов под западен натиск. Борисов се разведе с ДПС и Гешев, жени се по принуда за ПП. Той го прави, за да излезе от изолация, включително международна“, коментира пред БНР Андрей Райчев.
Най-вероятният изход е Денков да бъде премиер на техническо правителство, прогнозира социологът.
Райчев коментира още,че прокуратурата нанася удар едновременно по ГЕРБ и по ПП.
„Гешев стреля по всичко – няма приятели и неприятели. Чувства се обиден от разпадането на едни съюзи, които е смятал за сигурни. Прокуратурата обаче обединява своите противници и би трябвало да стане правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ПП са обвинени в чудовищни престъпления по върховете си. На Борисов ще бъде поискан имунитета всеки момент. Парламентът пък гласува закон, че с 13 гласа се сваля прокурора. Това е война“, допълни експертът и продължи още:
„Нахлуха най-различни играчи. Крайният резултат ще бъде нова електорална картина в България. Тези маневри не са безплатни. Въпросът е кой ще загива. В ГЕРБ не виждам процеси на разцепление. В БСП и ДПС – също. ДБ мъдро и умело излезе в периферията и чака. Жертвата ще бъде електоратът на ПП. Той ще бъде подложен на напрежение. Част от него ще се прелее към ДБ. Друга ще бъде отвратена от политиката. Ще има и такива, които ще предпочетат да гласуват за „Възраждане“. Възниква и въпросът колко голяма ще е „Възраждане“ след тази история“, коментира още анлизаторът.
Той засегна и темата със записите, оповестени в публичното пространство от Радостин Василев.
„От записа се вижда, че ПП ненавиждат ГЕРБ и влизат в този брак насила. Какви шпиони на Путин ги накараха да говорят тези глупости? Това са оправдания на бездарници“.
Социологът смята, че партията на Петков и Василев се занимава с автоколонизация и сама предлага услугите си в чуждо посолство.
„Но проблемът не е в нарастващото влияние на Русия, а в това, че престижът на Америка спада“.
Райчев коментира и позицията на президента в динамичната политическа ситуация.
„Президентът води отделна политическа линия и се различава от останалите, но не като антиевропеец или антинатовец, а като умерен. Той вижда нещо важно за България. Българският народ не иска тази крайна позиция към Зеленски. Но няма настроения за напускане на ЕС и НАТО. Историята за белия Зеленски и черния Путин не минава в България. Това, че той си позволява да се движи в умерена, а не в крайна позиция го прави естествена жертва. Натикват президента в ролята на проруски шпионин. Това е смехотворно, но работи. Той става поляризирана фигура. Щеше да спечели, ако смяташе да направи партия през есента. След края на мандата е късно. Президентът обаче печели от това , че не е участник в тази ситуация, а само коментатор. Той е най-лесното им знаме“.
31.05.2023, 15:35 часа
897 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha