Гордост! 9-годишно дете от Видин е сред най-умните хора на планетата

Гордост! 9-годишно дете от Видин е сред най-умните хора на планетата 9-годишният Иван Пенчов Стоянов от Видин постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив, пише сайтът Prizni.bg. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на планетата с изключително висока интелигентност и му гарантира място в сдружение „Менса България“ при навършване на пълнолетие. Момчето вече е включено в Младежката Mensa, където ще общува с младежи с интелигентност над 98 персентила и ще бъде част от онлайн обучителната програма на Mensa. Към настоящия момент Иван е единственият в своята възраст от Северозападна България с такава позиция.
Пътят към този впечатляващ резултат започва от интереса на Иван към математиката. Детето участва в популярното сред учениците интелектуално състезание „Математика без граници“ и на 29-и април 2023 г., преди полуфиналите в Стара Загора, прави IQ теста в Пловдив.
Случайна публикация в интернет, че най-умното дете е българче на 9 години, буди интереса на майката. Оказва се, че тези тестове се правят на деца над 10 години, но тя решава, че след като са направени веднъж за 9-годишно дете, може би няма да ѝ откажат да тестват и нейния син.
Кое кара родителите на Иван да смятат, че е с интелигентност над средната? Детето проговаря по-късно от връстниците си, но пък първото му изречение е на руско-английски: Ето ball. Вероятно защото гледа образователни програми на английски и детски филмчета на руски, които подбира на таблета си. А може би и защото има възможността да слуша английски от бебе – поради ангажираността на родителите му, техни приятели англичани помагат в отглеждането. Те са неговите баба Труди и дядо Нийл. Забавно, но и малко тревожно за родителите му е смесването на думи от родния и чуждия език и те решават да подсилят позициите на родния – така Иван тръгва на уроци при началния учител Веска Димитрова. Резултатите не закъсняват – Иван спокойно чете и на български, и на английски език още преди да тръгне на училище. Даже научава таблицата за умножение на английски език от видео в интернет, което сам намира. Обожава сам да открива и да колекционира факти.
Любознателният малчуган прави следващата важна стъпка – става редовен читател в регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин. Четенето преди лягане от приспивен ритуал се превръща в обичано занимание. Е, случва се с мама и татко да забравят да върнат книжките в точно определения срок, но от библиотеката не се сърдят, защото Иван ги е спечелил с интереса си към четенето.
С тръгването на училище Иван тръгва и на математически състезания. Сред ценните му признания е златният медал от Димитровденското математическо състезание, на което събира максимален брой точки. Във II клас интереса му грабва географията, благодарение на госпожа Янева, която във времето за отдих и забавления на занималнята учи децата да играят на градове и държави. Така Иван научава всички държави, знае коя държава в кой континент е и с кои държави граничи, разпознава националните флагове. И тогава заявява желание да посещава школа по немски език! Речено – сторено! Веднага иска да научи китайски и руски. Сваля приложението Duo lingo, но след седмица стига до извода, че трябва първо да научи добре немския и после да премине към следващ език. Участва в лингвистичното Кенгуру в категория 10-годишни, защото няма състезание за по-малки, и достига до национален кръг, където се представя достойно. Предстои му явяване на сертификатен изпит на Кеймбридж за ниво А2 (нивото е за 10-12 годишни).
Иван е ученик във видинското училище „Иван Вазов“. Посещава занималнята не защото не би се справил с домашните сам, а защото му допада да играе с децата във времето за отдих и забавления. Госпожа Татяна Генова разпалва нова страст у него – шах. Предпочита да играе с истински фигури, но когато няма с кого, и онлайн е приемлив вариант. Очаква с нетърпение първия си турнир по шах.
Иван обича да рисува и в неделя ходи на школа по рисуване. Споделя, че е хубаво след уроците и домашните да поиграе с приятели. Футбол рита още от детската градина. В първи клас за кратко опитва джудо. Следва тенис за година и половина, после се насочва към плуване и баскетбол, с които продължава и до днес. Има намерение за следващата учебна година да пренареди ангажиментите си и да върне футбола в личната си програма. Много обича да пътува и при всяка възможност го прави.
01.06.2023, 09:44 часа
889 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha