С разнообразни забавления децата на Мездра отпразнуваха 1 юни /снимки/

С разнообразни забавления децата на Мездра отпразнуваха 1 юни /снимки/ По случай Международния ден на детето - 1 юни, Община Мездра зарадва най-малките с тържество на градския площад, театрална постановка и шахматен празник в Археологически комплекс „Калето“. 
Кулминацията на празничната програма на пл. „България“ беше спектакълът под наслов „Пъстър детски карнавал“, в който възпитаници на местните Детски градини „Слънчице“, „Роза“, „Детелина“ и „Мир“ изпълниха любими детски песнички, рецитираха стихотворения и танцуваха. 
За финал шармантните артистки на кокили от столичната трупа „Канетикс“ на „жената каучук“ Сирма Добрева представиха пред събралото се множество атрактивния „Танц на пеперудите“, след което желаещите имаха възможност да се снимат с тях за спомен. 
Празничната програма допълниха спортни и арт занимания в ателиета за приложни изкуства, организирани от Христова евангелска църква „Шалом“. Всички деца получиха балони от Община Мездра и безплатни млечни бургери, осигурени от пловдивската компания за млечни и месни продукти ‚Димитър Маджаров“. 
Тържеството уважи кметът на община Мездра Иван Аспарухов. 
По същото време в Археологически комплекс „Калето“ талантливите артисти от Пътуващ театър „Малки таланти” към ИОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Глория Николова представиха театралния спектакъл „В света на доброто”. 
За втора поредна година на откритата сцена в комплекса многократните шампиони на България FIDE Master Даян Нинов, професионален треньор и председател на ШК „Асеневци“ - Велико Търново, и неговата колежка Доника Шивачева изнесоха открит урок по шахмат. 
Шахматният празник протече в две части. Първата част, която е за начинаещи, включваше запознаване с правилата на играта, а втората част, която е за напреднали, предложи отборни игри за бързина, концентрация и креативност, както и индивидуални игри с въпроси и награди. Даян Нинов и Доника Шивачева дадоха и сеанс на едновременна игра срещу подрастващите шахматисти. 
Всички участници получиха ваучери за безплатни онлайн курсове по шахмат и подаръци - шахматни комплекти, раници, тениски, тематична литература и сувенири. 
Спортната проява е част от II Национално шахматно турне „Асеневци“, организирано от едноименния клуб от старопрестолния град.  Благородната кауза на мащабния проект е да популяризира шахмата и да даде възможност на всеки, който желае, да тренира безплатно. Освен в Мездра, досега „асеневци“ вече гостуваха във Враца, Монтана, Козлодуй, Бяла Слатина, Банско, Ямбол, Долна баня, Брацигово, Стралджа и др. 
Община Мездра честити празника на всички деца, като им пожелава безгрижно детство, весели игри през лятната ваканция и преди всичко - да са здрави!
01.06.2023, 16:42 часа
745 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha