ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ форсираха преговорите за кабинета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ форсираха преговорите за кабинета Засилващите се атаки срещу ПП-ДБ, която днес последователно и мощно беше атакувана от "Възраждане" и президента Румен Радев, принудиха десницата да засили максимално съвместните усилия с ГЕРБ-СДС за договорка за общо правителство. Тази сутрин лидерът на герберите Бойко Борисов съобщи, че Мария Габриел и Николай Денков, които водят преговорите, са много близо до достигане на решение. Днес двамата преговарящи, подкрепени от партийните лидери на коалициите, прекараха на практика целия ден в почти непрекъснати разговори при закрити врата, на които уточняват състава на бъдещия кабинет.
Те обаче държат в тайна постигнатото до момента. Около 16 часа Денков, за когото се очаква първи да оглави общия кабинет, напусна парламента, където се водят преговорите. Пред журналистите той единствено призова за търпение и още време, за да могат двете коалиции да продължат работата си. В понеделник времето им изтича и кулоарните слухове твърдят, че двете коалиции ще опитат да приключат всичко още в петък, за да могат ръководствата на партиите в ПП-ДБ да обсъдят споразумението с герберите и да кажат дали го одобряват.
Вече е сигурно, че ще има промени в проектокабинета, който Денков представи неотдавна. Засега обаче очакванията са, че повечето кандидат-министри, издигнати от ПП-ДБ, може да запазят местата си. Така поне се чува в парламентарните кулоари. Това засяга конкретно Асен Василев и Даниел Лорер - две от водещите лица на ПП, гласени за министерствата на финансите и иновациите. От  ГЕРБ-СДС се противопоставяха на участието на политици в правителството, като бяха особено враждебно настроени спрямо съпредседателя на ПП Асен Василев. В момента обаче мненията по кулоарите клонят по-скоро към оставането и на двамата в бъдещия кабинет, за което настояваха от ПП.
Това съвпада с казаното от Бойко Борисов тази сутрин. "Партията на Промяната искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с „Да, България“ отговаряме на техните искания", каза водачът на герберите. Самият Борисов даде да се разбере, че не е особено доволен от това положение, но е склонен да го преглътне. "Много е тежко времето. Има да си взимат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия, но те имат високо самочувствие", заяви той.
Самият Денков по-рано защити кандидатурата на Василев с думите: "От гледна точка на бюджета по-добър от него като експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам."
Кандидат-премиерът на ПП-ДБ отрече появилите се информации, че формацията на Борисов ще получи МВР. По думите му, за силовото ведомство се търси "специалист, неполитическо лице, доказало се в работата си." Появиха се спекулации, че става въпрос за началника на дирекция ГДБОП в МВР - Калин Стоянов, които обаче засега остават непотвърдени.
Съвсем внезапно за правосъден министър се завъртя името на Екатерина Михайлова - бивш политик от ДСБ. Иначе номиниран за поста е Милен Матеев от ПП.
Според информация на "Дневник" възможно е Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" и бивш зам.-министър на труда през 2013 г. Тя ще замени първоначално номинирания за поста Иван Кръстев, който се натъкна на ожесточена съпротива от ГЕРБ-СДС, защото заема проруски позиции за войната. А за министър на земеделието е гласен Кирил Вътев - собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В". Вероятно ще отпадне номинираният за министър на икономиката Юлиан Войнов.
От ДПС подкрепа за правителство не се очаква, подразбра се от коментар на Денков. Движението обаче ще бъде потърсено за планираните промени в Конституцията, за които ще бъде необходимо мнозинство от две трети. С ДПС са били обсъждани и промени в съставите на регулаторните органи.
„Няколко пъти вече се повтаря от най-високо ниво една лъжа, че ще има и са били обсъждания съкращения, замени на директори на училища и на учители. Искам ясно да кажа и всички да го чуят, че това нещо не е вярно. И искам да успокоя системата, че това е просто някаква лъжа, която се разпространява от различни хора“, заяви още Денков.   
01.06.2023, 16:45 часа
539 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha