Хиляди се прекланят пред подвига на Христо Ботев на връх Околчица

Хиляди се прекланят пред подвига на Христо Ботев на връх Околчица С вой на сирени и звън на камбани почитаме паметта на Христо Ботев. Днес се навършват 147 години от гибелта на революционера, дал живота си за свободата и независимостта на България. В цялата страна се организират чествания.
На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение като в него ще участва и премиерът Гълъб Донев. Поклонението ще сложи край и на тазгодишния поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.
В родния град на Христо Ботев - Калофер, ще бъдат положени цветя пред паметника на поета. А с военен ритуал от музея на революционера ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.
Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна с непрекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на поета революционер и на загиналите за свободата на България.
На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа за първи път е даден сигнал за едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България в цялата страна.
02.06.2023, 08:25 часа
1626 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha