ООН: Има заплаха за световната продоволствена сигурност

ООН: Има заплаха за световната продоволствена сигурност ООН отправи предупреждение за нова заплаха за световната продоволствена сигурност, съобщава БТА. Притесненията идват малко след като Русия ограничи броя на корабите, на които е разрешено да товарят украинско зърно от черноморските пристанища, става ясно то изявление на говорителя на организацията Стефан Дюжарик.
Агенцията се позовава на Асошиейтед прес, които отбелязват, че това става в рамките на кампанията на Москва да принуди Киев да отвори тръбопровод, по който до световните пазари да достигат руските доставки на амоняк, който е ключово важна съставка за производство на торове.
Дюжарик изрази сериозна загриженост, че само 33 кораба са отплавали от украинските пристанища през май, което е наполовина по-малко в сравнение с април. По думите му износът на зърно и други хранителни продукти възлиза едва на 1,3 милиона тона през миналия месец, което е по-малко от половината от количеството през предходния месец.
Говорителят на ООН заяви, че Русия е информирала центъра в Истанбул, координиращ пристиганията, отпътуванията и проверките на корабите, участващи в черноморската зърнена инициатива, "за решението си да ограничи регистрациите в пристанище Южни, докато не се изнася амоняк, който в момента не се изнася".
02.06.2023, 12:54 часа
389 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha