Кислородни бутилки, тенекии, обувки... Хималаите се превърнаха в сметище

Кислородни бутилки, тенекии, обувки... Хималаите се превърнаха в сметище Алпинистите са превърнали Хималаите в гигантско сметище, казва природозащитник, който се стреми да почисти планинската верига, доминирана от Еверест.
53-годишният Люк Бойснард говори след участие в експедиция, която изчисти 3,7 тона отпадъци от Макалу, петия по височина връх в света, и Анапурна - десетия. Той основа Himalayan Clean-Up, след като се присъедини към експедиция, която премахна около един тон отпадъци от Еверест през 2010 г.
Хималаите наподобяват "гигантски кофи за боклук", каза французинът. "Зад всеки камък намирате много кислородни бутилки, тенекии, платна и обувки. Наистина е ужасяващо".
Той каза, че алпинистите не само са оставяли отпадъци по склона на планината, но често са ги "хвърляли в хималайските ледници, откъдето ще се появят отново след 200 години".
Боиснар изкачи Макалу с десет шерпи, двама непалски специалисти и петима готвачи, за да съберат оставените боклуци, които бяха свалени на якове и изпратени за рециклиране. Подобна експедиция е предприета и на Анапурна. Той каза, че 45% от отпадъците са пластмасови.
Боиснар възнамерявал да достигне върха на Макалу, който според него е по-труден от Еверест, но трябвало да се откаже, след като развил белодробна инфекция.
Боклук непрекъснато се натрупва в Хималаите през седемте десетилетия, откакто сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей за първи път достигнаха върха на Еверест.
Непалските власти въведоха закон през 2014 г., който изисква от алпинистите да оставят "депозит за боклук", преди да тръгнат на изкачвания. Таксата е 4 000 долара за Еверест и 3 000 долара за други върхове над 8 000 м. Парите се възстановяват, ако алпинистите донесат 8 кг отпадъци, които всеки произвежда средно, обратно надолу по планината със себе си.
Но критиците казват, че схемата не се прилага ефективно и не успява да се справи с проблема.
Нирмал Пурджа, непалският алпинист, който участва в документалния филм на Netflix 14 Peaks: Nothing is Impossible, за опита му да изкачи всеки връх над 8000 м за рекордните седем месеца, също се опитва да предупреди хората за замърсяването в Хималаите.
Той стартира проект, наречен Big Mountain Clean-up, като той и екипът му премахнаха 500 кг отпадъци от Манаслу, осмият по височина връх в света, преди две години.
Наблюдатели казват, че отпадъците са неизбежен страничен продукт от нарастващата популярност на катеренето в Хималаите, като около 600 души изкачват Еверест всяка година, а други върхове също привличат все по-голям брой алпинисти. Общо 145 души изкачиха К2, втората по височина планина в света, за един ден миналото лято.
Тенденцията разгневи Бачендри Пал, първата индийка, изкачила Еверест през 1984 г. Тя се оплака от това, което нарича все по-комерсиалния характер на Еверест, който според нея привлича все повече богати, но неспособни катерачи.
Пал осъди "пренаселеността от планинари, които имат парите да си купят поддържаща система, но им липсват правилното намерение, обучение и опит". Тя разкритикува непалското правителство за издаването на твърде много разрешителни.
В миналото само опитни и обучени хора са имали право да правят опити за изкачване, припомни тя. "Сега всеки, който има пари, има право да се катери, сякаш е туристическо място, с 600 души, които се катерят всяка година. Това е лудост", каза тя пред The Times of India.
Нейното раздразнение беше споделено от друг индийски алпинист, Лав Радж Сингх Дхармшакту, който е изкачвал Еверест седем пъти. Той каза, че е видял аматьори в базовия лагер "да се учат как да носят обувки за катерене три дни преди изкачването им".
02.06.2023, 09:53 часа
402 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha