ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха кабинет, вижте имената на министрите

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха кабинет, вижте имената на министрите ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се договориха за имената на министрите в проектокабинета, който да бъде подкрепен от двете политически сили, съобщи "Дневник".
Очаквано, първо премиер ще бъде Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" за девет месеца. През това време Мария Габриел от ГЕРБ ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. В списъка с кандидат-министрите, с който "Дневник" разполага, има разминавания спрямо тези, които до късните следобедни часове вчера се обсъждаха неофициално в кулоарите на Народното събрание.
Според източник от ГЕРБ до последно се обсъждат министрите на транспорта и иновациите и растежа.
Най-късно в понеделник (5 юни) "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да върне, очевидно изпълнен, мандата на президента Румен Радев. Причината е, че той беше получен в понеделник (29 май), когато президентът обяви втория мандат за дискредитиран и намекна, че не трябва да се предлага правителство е него, и по конституция трябва да бъде върнат след най-много седем дни.
Министър на финансите се очаква да е Асен Василев. Той имаше същия ресор и в кабинета "Петков". Между двете преговарящи страни вече се договарял и документ, който да гарантира, че няма да има смени без основания заради чутото в записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май, в който се говори за чистки в администрацията и службите за сигурност.
Министър на вътрешните работи се очаква да е Калин Стоянов. Той беше назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев, като заема поста и до днес. По неофициална информация той се смята за приемлив и от ГЕРБ. Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно заема изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР - Бургас, а от април 2018 г. е началник на отдел "Специални операции" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".
За министър на отбраната е предложен Тодор Тагарев. Той беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Той трябваше да бъде предложен за поста и в кабинета "Петков" след отстраняването на Стефан Янев заради позицията му за войната на Русия в Украйна, но в последния момент беше издигнат и избран Драгомир Заков.
Предложението за министър на околната среда и водите остава Юлиан Попов. Той вече е заемал този пост в служебното правителство с премиер Марин Райков през 2013 г.
Министър на енергетиката се очаква да бъде Румен Радев. Той е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). До последно в кулоарите на Народното събрание се говореше, че за поста ще бъде предложен депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България", бивш председател на комисията по енергетика в парламента, Радослав Рибарски.
За министър на регионалното развитие и благоустройството продължава да е номиниран Андрей Цеков (той също е сред номинираните още от 2 май, когато "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви проектосъстав, по искане на ГЕРБ). Цеков беше зам.-министър на финансите, когато начело на министерството беше Асен Василев. В сайта на "Продължаваме промяната" е посочено, че Цеков е юрист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в управлението на инвестиционния процес и корпоративни структури.
Предложен за министър на земеделието и храните е Кирил Вътев. Той е собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, бивш неин председател.
За министър на образованието и науката е предложен проф. Галин Цоков. Той е на ръководен пост е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Справка в сайта на висшето учебно заведение сочи, че е член на няколко професионални организации, сред които "Съюза на учените в България" и "Българското педагогическо дружество".
Кръстю Кръстев по неофициална информация е предложението, съгласувано между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за министър на културата. Той е директор на Драматичен театър, Пловдив.
Предложен за министър на правосъдието се очаква да е Емил Дечев. Той е настоящ заместник-министър на правосъдието (на този пост беше и по времето на кабинета на Кирил Петков). Преди това в продължение на близо 20 години той е съдия в Софийския градски съд и в Софийския районен съд. Дечев е магистър по право, а кариерата му започва като следовател в Столичната следствена служба през 1997 година. След което три години е съдия в Плевенския районен съд. Дечев е бивш председател на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.
Милена Стойчева по последна информация е кандидатът за министър на иновациите и растежа. Тя беше номинация за същия пост и в проектокабинета на проф. Николай Габровски през декември 2022 година. Стойчева е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. До 2022 година е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании.
Предложението за министър на икономиката и индустрията по последна информация е Богдан Богданов. Той е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), назначен на поста през 2022 година от тогавашния министър Даниел Лорер. Богданов е бакалавър по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност, пише в биографията му представена при назначаването му
Предложена за министър на труда и социалната политика се очаква да бъде Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". Била е зам.-министър на труда и социалната политика през 2013 г.
За министър на транспорта по неофициална информация последно е договарян Георги Гвоздейков. Той беше директор на държавното дружество "България хели мед сървиз", което трябваше да се занимае с организирането на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Служебният кабинет го закри и прехвърли дейността му към правителствения авиоотряд.
За министър на здравеопазването неофициално се смята, че е договорен проф. Христо Хинков. Той беше директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Сменен е по време на управлението на правителството на Кирил Петков, когато начело на здравното министерство беше Асена Сербезова. Хинков е сред експертите, за които е посочено, че ще работят по политиките при официалното обявяване на обединението "Демократична България" ("Да, България", ДСБ, "Зелено движение" през 2018 г.
Предложението за министър на туризма се очаква да бъде Зарица Динкова. Тя е част от Националния съвет на "Зелено движение". Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г.
Предложението за министър на електронното управление се очаква да бъде Александър Йоловски. Той беше зам.-министър докато начело на ведомството беше Божидар Божанов от "Демократична България".
Министър на спорта се очаква да бъде Димитър Илиев. Той е известен като рали шампион, беше кандидат-депутат от "Продължаваме промяната" на предишни избори. По време на кабинета "Петков" беше зам.-председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", но напусна и обясни, че е видял безхаберие и липса на воля в институциите.
02.06.2023, 09:45 часа
968 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha